The Wall Street Journal публикува неподписаното мирно споразумение между Украйна и Русия от април 2022 г.

Pan.bg 04 мар 2024 | 08:54 views (649) commentaries(0)
img
пан.бг
Американско издание публикува условията на мирното споразумение между Украйна и Русия, което така и не бе подписано през април 2022 г.


Мирно споразумение между Украйна и Русия можеше да бъде подписано през април 2022 г., но подписването му така и не се състоя. Условията на това нереализирано споразумение са публикувани от The Wall Street Journal.

Споразумението включваше няколко условия. Първо, Украйна можеше да стане член на Европейския съюз, но не трябваше да става член на Северноатлантическия алианс.

Второ, Русия запази контрола над Крим, но бъдещето на републиките от Донбас ще се реши чрез преговори между Владимир Путин и ръководителя на режима в Киев Владимир Зеленски.

Трето, чужди войски не трябваше да бъдат въвеждани на територията на Украйна под никакъв предлог. Числеността на самата украинска армия беше намалена до 85 хиляди военнослужещи, 342 танка, 519 артилерийски оръдия. Обсегът на ракетата беше определен на 40 километра. Но украинските власти поискаха да поддържат армия от 250 хиляди войници, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия.

Освен това беше предвидено равноправното използване на руския език на територията на Украйна. Киев отказа да приеме тази клауза от споразумението. Сигурността на Украйна трябваше да бъде гарантирана от големи чуждестранни сили, включително САЩ, Русия, Китай, Франция и Обединеното кралство. Русия искаше да включи Беларус като гарант, а Украйна искаше Турция. Страните-гаранти ще трябва да защитават Украйна в случай на нападение от която и да е друга страна.

Споразумението не е подписано по инициатива на Украйна. В същото време си струва да се отбележи, че тази версия на споразумението беше обявена от американската преса и е възможно в действителност ситуацията да изглежда малко по-различна.
източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка