Предстои да бъде обсъдено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Денков - Руската агресия е директна заплаха и за националната сигурност на България

Pan.bg 26 фев 2024 | 22:46 views (517) commentaries(0)
img
bnr.bg

Днес проведохме продуктивни и конкретни преговори с българския премиер Николай Денков, съобщи във Фейсбук украинският президент Володимир Зеленски.

Премиерът Денков е на посещение в Киев.

Премиерът Денков и украинският му колега почетоха в Киев паметта на защитниците на Украйна
"Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия в Черноморския и Дунавския региони да разширим търговските потоци и да възстановим корабоплаването. От изключителна важност е да поддържаме нормални икономически отношения дори в трудни времена", написа Зеленски.


"Споразумяхме се с България да засилим развитието на логистиката и инфраструктурата в нашия регион. Уважението към принципите на добросъседството ще допринесат за икономическия ръст на нашите държави".

Предстои да бъде обсъдено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна, както направиха други страни от ЕС.

Това ще изисква и решение на Народното събрание, каза още Денков. На въпрос за военно-техническата помощ, която България оказва на Укарйна, той увери, че София непрекъснато проверява нуждите на Киев и своите възможности.

От своя страна президентът Укарйна Володимир Зеленски заяви, че страната му цени високо оказваната от България подкрепа. Двамата са обсъдили сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. София и Киев ще активизират „разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона на Черно море", заяви украинският президент.

Украйна е заинтересована от съвместно производство на военна продукция с България, заяви президентът Володимир Зеленски на съвместния си брифинг с гостувалия му в Киев български премиер Николай Денков. От своя страна Денков увери, че София неперкъснато анализира нуждите на Украйна. Той отказа подробности за военно-техническата помощ, която София оказва на Киев, но, по думите му, България е сред водещите държави в това отношение:

По думите на Денков, подкрепяйки Украйна, България защитава и себе си, тъй като, цитирам, "целите на Путин се простират извън пределите на Украйна и амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България".

„България осъжда агресора, нарушенията на международното право, зверствата и престъпленията срещу човечеството”, заяви акад. Денков и подчерта неотклонното убеждение на българското правителство и народ, че законът защитава международно признатите граници от насилници. „България уважава украинците, които се борят за своята свобода, уважава тези, които защитават европейския идеал за демокрация и няма да забрави онези, които са дали живота си за суверенитета си,” изтъкна премиерът.

Денков напомни, че през последното десетилетие има множество позиции на международни органи, които подкрепят териториалната цялост на Украйна и заклеймяват действията на Русия като незаконни. Той изрази гордостта си, че България подкрепи резолюцията на Общото събрание на ООН от 27 март 2014 г., което призна Крим и Севастопол за неделими части на Украйна.

Българският министър-председател посочи, че трябва да има наказания за военните престъпления. „Вярваме, че Украйна трябва да се възползва от правосъдието, което й се полага според международното право“, подчерта премиерът. Той изрази решителната позиция на България в подкрепа на универсалните човешки права, включително правото на гражданите на Украйна да живеят мирно и свободно в мир. Премиерът осъди престъпленията срещу идентичността в окупираните от Русия територии – отказ от правото на майчин език, пренаписване на историята чрез паметници и учебници, преименуване на институции, изземване на църковни имоти и религиозно преследване. „Агресорът се опитва да окупира не само територия, но и умове“, предупреди Денков.

Министър-председателят посочи, че България подкрепя Украйна, не защото тя стои между нас и потенциален алчен нашественик, а защото е наше морално задължение. „Ние вярваме, че всяко дете, във всяка страна, има право да бъде свободно от травмата от войната. Да бъде отгледано от родителите си, а не отвлечено в чужда държава и подложено на престъпления срещу неговото потекло, идентичността и историята на народа му”, изтъкна министър-председателят.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка