Берлин издаде по-малко разрешителни за износ на оръжие

Pan.bg 21 дек 2023 | 10:53 views (552) commentaries(0)
img
pan.bg

През 2022 г. германското правителство одобри оръжейни доставки в чужбина на стойност около 8,36 милиарда евро. Повече от една четвърт от разрешителните са за Украйна.

Германското федерално правителство одобри износ на оръжия от компании от отбранителната индустрия на стойност приблизително 8,36 милиарда евро през 2022 г. Това се посочва в правителствения доклад за износа на оръжие, представен в сряда, 20 декември. Тази сума е с почти милиард по-малко от 2021 г. Повече от една четвърт от разрешителните на обща стойност 2,25 милиарда евро са за Украйна. Киев стана най-големият получател на оръжие от Германия. На второ място е Нидерландия с 1,83 милиарда, а на трето са САЩ (864,5 милиона).

38% от разрешителните за Украйна са за доставка на ракети, снаряди, мини и ПЗРК. Освен това, там бяха доставени бронирани машини, самоходни артилерийски установки, миномети и противотанкови оръжия.

Съкращават на износа на оръжие за трети страни

Разрешенията за износ на оръжие за страни, различни от съюзниците на Германия, представляват само 7,8 процента от общия брой - значително по-малко от година по-рано. Така например, ако през 2021 г. за Египет бяха одобрени доставки на стойност 4,34 млрд. евро, а година по-късно – само за 28 млн.

„Продължаващата подкрепа за Украйна в нейната самоотбрана, започнала през 2022 г., остава наш основен приоритет“, каза държавният секретар в Министерството на икономиката и опазването на климата Свен Гиголд при представянето на доклада. Федералното правителство, посочи той, се фокусира върху издаването на бързи и опростени разрешения на своите съюзници в своята оръжейна политика, докато доставките за трети страни са обект на ограничения в съответствие с политически принципи.

Източник: DW Снимка: tvdownloaddw-a.akamaihd.net

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0