Израел купува от САЩ 120 mm танкови снаряди M830A1 по 7620 долара бройката

Pan.bg 12 дек 2023 | 10:13 views (1762) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на globalsecurity.orgНа 9 декември 2023 г. Държавният департамент на САЩ одобри възможна чуждестранна военна продажба на правителството на Израел на 120 mm фугасни противотанкови многоцелеви трасиращи танкови снаряди M830A1 (MPAT) и свързано оборудване на приблизителна цена от 106,5 млн. долара. На 8 декември 2023 г. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността предостави необходимия сертификат, уведомяващ Конгреса за тази възможна продажба.

Правителството на Израел поиска да закупи 13 981 120 mm снаряди M830A1 MPAT за танковете Merkava Mk 4. В продажбата са включени също така публикации и техническа документация; инженерни, технически и логистични услуги от правителството на САЩ и изпълнители; проучвания и анкети; и други свързани елементи на логистиката и програмната поддръжка. Очакваната обща цена е 106,5 млн. долара.

Държавният департамент определи и предостави подробна обосновка на Конгреса, че съществува извънредна ситуация, която изисква незабавна продажба на правителството на Израел на горепосочените отбранителни артикули и услуги в интерес на националната сигурност на САЩ, като по този начин се отказват от изискванията за преглед на Конгреса съгласно раздел 36, буква б) от Закона за контрол върху износа на оръжие.

САЩ са ангажирани със сигурността на Израел и е жизненоважно за националните интереси на САЩ да се помогне на Израел да развие и поддържа силна и способност за самоотбрана. Предложената продажба е в съответствие с тези цели.

Израел ще използва този капацитет като възпиращ фактор срещу регионалните заплахи и за укрепване на отбраната на страната. Израел няма да има затруднения да приеме това оборудване във въоръжените си сили.

Предложената продажба на това оборудване и поддръжка няма да промени основния военен баланс в региона. Това ще бъде продажба от инвентара на СВ на САЩ. Няма известни офсетни споразумения, предложени във връзка с тази потенциална продажба. Осъществяването на тази предложена продажба няма да изисква назначаването на допълнителни представители на правителството на САЩ или изпълнители в Израел. Няма да има неблагоприятно въздействие върху готовността на отбраната на САЩ в резултат на тази предложена продажба.

Описанието и стойността в долари са за най-високото прогнозно количество и стойност в долари въз основа на първоначалните изисквания. Действителната стойност в долари ще бъде по-ниска в зависимост от окончателните изисквания, бюджетните договорености и подписаните договори за продажба, ако и когато бъдат сключени.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Израел купува от САЩ 120 mm танкови снаряди M830A1 по 7620 долара бройката

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка