САЩ и Украйна засилват сътрудничеството в производството на оръжия

Pan.bg 09 дек 2023 | 12:37 views (1366) commentaries(0)
img
pan.bg

Киев и Вашингтон подписаха декларация за намерение за задоволяване нуждите на украинските въоръжени сили в областта на системите за противовъздушна отбрана, както и производството на боеприпаси. В САЩ е създадена междуведомствена група за подкрепа на партньорите в Украйна.

САЩ и Украйна решиха да си сътрудничат по-тясно в областта на въоръженията. Двете страни са подписали декларация за намерение за „съвместно производство и споделяне на технически данни“, за да посрещнат непосредствените нужди на армията в областта на системите за противовъздушна отбрана, ремонт, поддръжка и производство на боеприпаси, съобщи Министерството на търговията на САЩ в петък, 8 декември.

Споразумението е резултат от конференция, проведена във Вашингтон на 6 декември. Според министерството, в него са участвали над 300 представители на промишлеността и правителствата на САЩ и Украйна.

В изявление на Министерството на търговията на САЩ също така се казва, че администрацията на САЩ е създала междуведомствена група, която ще предоставя подкрепа на индустрията и други партньори в Украйна, например за потенциални бизнес сделки и изисквания за износ. Тази група включва представители на Държавния департамент, Министерството на отбраната и търговията на САЩ.

Освен това, Пентагонът и промишлените партньори в Съединените щати са предоставили на Киев технически данни за започване на местно производство на хибридни системи за противовъздушна отбрана FrankenSAM - подобрение на по-старите системи за противовъздушна отбрана на Украйна чрез интегриране на някои западни боеприпаси.

Източник: DW Снимка: Anatolii Stepanov/AFP/Getty Images

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка