ГЩ Украйна:Руснаците атакуват Авдиевка и още 5 посоки, 77 сблъсъка на ден

Pan.bg 09 дек 2023 | 04:05 views (1226) commentaries(0)
img
пан.бг

Руснаците атакуват Авдиевка и още 5 посоки, 77 сблъсъка на ден - Генерален щаб
Станислав Погорилов — петък, 8 декември 2023 г., 19:27 ч.

Снимка: Getty Images

Миналия ден руснаците се опитаха да атакуват 6 посоки, най-много атаки бяха наблюдавани в посока Авдиев, само за един ден на фронта имаше 77 сражения.

Източник: вечерна сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Facebook

Детайли: Оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка.

Във волинското и полиското направление оперативната обстановка не се е променила съществено. Няма признаци за формиране на нападателни групи. Отделни подразделения на въоръжените сили на Беларус изпълняват задачи в районите, граничещи с Украйна.

В Сиверското и Слобожанското направление противникът поддържа военно присъствие в граничните райони, провежда диверсионно-разузнавателна дейност, атакува населени места от територията на Руската федерация, увеличава плътността на минно-взривните заграждения по държавната граница на Украйна. . Около 15 населени места, включително Локня, Искрискивщина, Грабовске, Средина Буда на Сумска област, бяха ударени от вражески артилерийски и минометни атаки; Гуриев Козачок, Ветеринарен, Гранив, Харковска област.

В посока Купянск украинските защитници отразиха 9 вражески атаки в районите Синковка и Ивановка на Харковска област. Противникът нанесе въздушни удари в районите Петропавловка и Подоли на Харковска област. Около 10 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Синковка, Ивановка, Петропавловка и Берестовка в Харковска област.


В Лиманско направление силите за отбрана отблъснаха атака на противника, който се опита да изтласка нашите части от заетите позиции в Спирнския район на Донецка област. Освен това врагът нанесе въздушни удари в районите на Серебрянското горско стопанство на Луганска област и Серебрянка на Донецка област. От вражески артилерийски и минометен обстрел бяха засегнати около 10 населени места, сред които Невске, Белогоровка от Луганска област и Ямполовка, Торске, Серебрянка, Верхнокамянске от Донецка област.

В Бахмутското направление силите за отбрана отразиха 10 атаки на противника в районите Богдановка, Ивановски, Клишчиевка и Андриевка на Донецка област. Противникът нанесе въздушен удар в района на Часовой Яр, Донецка област. Около 10 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Богдановка, Ивановске, Клишчиевка, Андриевка от Донецка област.

В посока Авдиевка нашите защитници отблъснаха 32 вражески атаки в районите източно от Новобахмутивка, Степовой, Авдиевка, Тоненко, Первомайски на Донецка област, където врагът, с подкрепата на авиацията, неуспешно се опита да пробие отбраната на нашите войски . Противникът нанесе въздушен удар и в района на Ласточкино в Донецка област. Повече от 10 населени места, включително Бердичи, Авдиевка, Степове, Тоненке и Невелске в Донецка област, бяха поразени от вражески артилерийски и минометни атаки.

В Мариинско направление силите за отбрана продължават да сдържат врага в районите Красногоровка, Марьинка, Победа и Новомихайловка на Донецка област, където противникът е извършил 20 неуспешни атаки срещу позициите на нашите защитници. Селища в Донецка област като Гостре, Маринка, Георгиевка, Победа, Новомихайловка попаднаха под артилерийски и минохвъргачен огън на окупаторите.

Противникът не е водил настъпателни (щурмови) действия в посока Шахтарски. Около 10 населени места, сред които Водяне, Въгледар, Пречистивка и Урожане в Донецка област, бяха поразени от артилерийски и минометен обстрел.

В Запорожко направление силите на отбраната отразиха атака на противника в района западно от Вербовой, Запорожка област. Повече от 20 населени места, включително Чаривне, Гуляйполе, Гуляйпилске, Мала Токмачка, Пятихатки и Камянске в Запорожка област, бяха ударени от артилерийски и минометни атаки.

На херсонско направление град Херсон и Ивановка на Херсонска област бяха поразени от вражески артилерийски огън.

Силите за отбрана ще продължат да държат позиции на левия бряг на Днепър в района на Херсон. Те продължават да нанасят огневи щети на врага.

Подразделенията на ракетните войски нанесоха поражения на 3 района на съсредоточаване на личен състав, въоръжение и военна техника и 1 радиолокационна станция на противника.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка