Разследване: Украйна продължава да доставя на Русия резервни части за самолети и хеликоптери

Pan.bg 27 ное 2023 | 17:45 views (987) commentaries(0)
img
пан.бг


Украйна продължава да доставя на Русия резервни части за самолети и хеликоптери- разследване
Понеделник, 27 ноември 2023 г., 14:42 ч. – Лия Илченко
34026 гледания


Getty Images

Авиоиндустрията на Русия продължава да получава доставки от руската компания "Авиа ФЕД Сервис", която от своя страна е закупила голяма част от резервните части в Украйна.

Това се казва в разследването на "Важни истории".

По време на войната "Avia FED Service" достави на Министерството на отбраната на Руската федерация, Rostec и президентските военновъздушни сили с резервни части на стойност най-малко 650 милиона рубли (2022-юли 2023 г.). Повечето от тях, 370 милиона рубли, идват от Украйна.

По данни на митницата фирмата е внесла:

части за ремонт на самолети Ан-124, произведени от Харковския машиностроителен завод FED за почти 120 милиона рубли,
резервни части за локални станции на хеликоптери Ка-32, произведени от Киевския завод "Радар" за повече от 67 милиона рубли,
части за ремонт на двигатели Ан-24 и Ан-12, произведени от "Мотор Сич" (в съветско време - Запорожското индустриално обединение "Моторобудивник"),
продукти на Киевския завод Артем, Харковското конструкторско бюро за агрегати, Вовчанския агрегатен завод и други украински предприятия за около 170 млн.

Имаше доставки и от Франция, САЩ и Великобритания.

Преди началото на войната в Източна Украйна Харковският машиностроителен завод FED (KHMZ) беше основният доставчик на "Авиа FED Service", Русия представляваше 70% от продажбите, пише изданието.

Първоначално "Avia FED Service" е основана през 1993 г. като представителство на KhMZ. Настоящият директор на завода Александър Решетник е роден в Луганск, учил е в Харковския авиационен институт и на личния му уебсайт има раздел със снимки на служители на Фед.

С началото на войната в Донбас заводът официално спря доставките за Русия. През 2018 г. "Авиа Фед Сървис" попадна под украински санкции.

Според "Important Histories" това не е попречило на доставките за Руската федерация - но не директно, а чрез компанията Linker, регистрирана в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Компанията има уебсайт на няколко езика, включително руски; пише, че е специализирана в доставката на авиационни части за вертолети Ми-8, Ми-17, Ка-32 "навсякъде по света".

Linker получи украински продукти, по-специално от Motor Sich, чийто директор Вячеслав Богуслаев беше задържан миналия октомври по подозрение в държавна измяна за „незаконни доставки на военни стоки за руски щурмови самолети“.

На сайта на свързаната с Linker компания Amis се посочва, че компанията е официален представител на "Мотор Сич" в ОАЕ и "има всички необходими разрешителни и лицензи".

Последната доставка на Linker е извършена през януари тази година, отбелязва "Y" с позоваване на данни на митниците. След това доставките продължиха чрез компанията „Бакайторг1“ от Киргизстан, която беше регистрирана през април 2023 г. През това време тя успя да продаде продукти на украински ХМЗ на стойност 40 милиона рубли в Русия.

Собственикът на Linker в LinkedIn е Oleksiy Palchyk. Това лице може да е родом от Полтава, възпитаник на Иркутското висше военно авиационно училище „Олексий Палчик“, отбелязва изданието.

Important Histories се свърза с Палчик, но той заяви, че „компанията Linker никога не е доставяла нищо от Украйна в Русия и не доставя“. На уточняващ въпрос, дали Linker е доставял стоки за компанията "Avia FED service", Палчик каза, че "не е готов" да отговори.

Александър Решетник, директор на Avia FED Service, каза пред „Важни истории“, че украинските продукти, дошли в компанията през 2022-2023 г., са били закупени по-рано и просто са „лежали в чужбина“.

Той обаче не можа да отговори на въпроса как е възможно това при доставки през регистрираната преди няколко месеца "Бакайторг1".източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка