СКС отбеляза 145 години от създаването на Свързочни войски

Pan.bg 02 окт 2023 | 06:55 views (486) commentaries(0)
img Pan.bg

В района на Мобилната комуникационно-информационна система, от състава на Съвместното командване на силите, свързочници от различни поколения отбелязаха празника на свързочни войски и органите за информационно осигуряване и 145-тата годишнина от тяхното създаване.

Тържественото честване започна с посрещане на бойното знаме на формированието и слово на началника на отдел „Комуникационно-информационни системи“ на Съвместното командване на силите полковник Димитър Андонов, който припомни интересни факти от създаването и развитието на Свързочни войски, доказали се като необходим и незаменим елемент в армейската структура.

„От създаването си до наши дни Свързочните войски постоянно усъвършенстват организационно-щатната си структура, снабдяват се с модерни средства за управление на войските, овладяват свързочното дело и с достойнство участват в двете фази на Втората световна война и във всички учения провеждани от Българската армия.

И днес 145 години след създаването на първото свързочно формирование в Българската земска войска, значението и важността на военните комуникации продължава да нараства с бързи темпове“, отбеляза в словото си полковник Андонов. Той подчерта, че днес една от основните целите на организационното изграждане и развитие на комуникационно-информационната система на Българската армия е постигането на оперативна съвместимост със системите на партньорите от НАТО. „Във връзка с това през настоящата и следващите няколко години ще се изпълняват важни за Българската армия проекти свързани с придобиването на нова комуникационно-информационна техника и надграждането на съществуващата комуникационно-информационната инфраструктура. През тази година, военнослужещите от отдел „Комуникационно-информационни системи“ и Мобилна КИС (МКИС) за пореден път демонстрирахте своя висок професионализъм и воля в подготовката и провеждането както на комплексната тренировка, така и с участието си в проведените национални и международни учения. Достойно за уважение е и ролята на МКИС за поддържането и развитието на способностите на Националния мобилен модул по КИС на НАТО, добави полковник Андонов.

„Засвителтствам своето и на ръководството на Съвместното командване на силите уважение и благодарност към служилите в 62-ра и 75-та свързочни бригади, началниците на управление и дирекция КИС, офицерите от отдел „Комуникационно-информационни системи“ на Съвместното командване на силите”, към личния състав на Мобилна КИС и Националния мобилен модул по КИС на НАТО, за постигнатото през годините, за създаването и развитието на свързочни войски и успешното изпълнение на поставените задачи за утвърждаването на авторитета на военните формирования“, отбеляза в приветствието си командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

За постигнати високи резултати, проявени усърдие, отговорност, висок професионализъм и инициативност в ежедневната си дейност със заповед на командира на Съвместното командване на силите, с предметни награди и грамоти бяха наградени военнослужещи от Командването и Мобилна КИС.

Войните-свързочници отдали живота си при изпълнение на дълга си бяха почетени с поднасяне на цветя и венци от името на командира на СКС генерал-майор Валери Цолов, началника на отдел КИС на СКС полковник Димитър Андонов и командира на Мобилна КИС полковник Диана Янева.

По повод празника в района на военното формирование беше открита паметна плоча „145 години комуникационно-информационни системи“ и организиран статичен показ на най-новата комуникационна-информационна техника на Мобилна КИС. Гостите имаха възможността да разгледат и музея на свързочника.

На тържеството присъстваха началникът на щаба на Съвместното командване на силите флотилен адмирал Галин Манев, командирът на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана бригаден генерал Димитър Хлебаров, о.з. генерал-майор Иван Илевски, о.з. бригаден генерал Бойко Симидчиев, о.з. бригаден генерал Христо Тихинов, началници на отдели в Съвместното командване на силите, офицери от отдел „КИС” и командирите на военни формирования от състава на Съвместното командване на силите и воини от запаса.

/www.jfc.armf.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка