Швейцария одобри продажбата на Германия на 25 танка Leopard 2

Pan.bg 25 май 2023 | 17:57 views (491) commentaries(0)
img
pan.bg

Правителството на Швейцария е съгласно да продаде 25 германски танка обратно на Германия, която ги поиска, за да попълни собствените си запаси от оборудване след прехвърлянето на танкове в Украйна.

Правителството на Швейцария подкрепи предложението на Комисията по политиката за сигурност към Националния съвет на страната за извеждане от експлоатация на 25 германски танка Leopard 2 за бъдещата им продажба обратно на производителя, германската компания Rheinmetall, съобщи AFP в сряда, 24 май.

„По-нататъшното използване на 25 от 96-те танка, изведени от швейцарската армия, не е планирано, така че този брой може да бъде изведен от въоръжение и продаден, без да попречи на собствените нужди на армията“, - заявиха в комисията по сигурността на Националния съвет на Швейцария. Сега решението трябва да бъде одобрено от парламента на страната.

Едно от условията на Швейцария е танковете да не се изпращат в Украйна. Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус и министърът на икономиката Робърт Хабек поискаха през февруари от министъра на отбраната на Швейцария Виола Амхерд да се съгласи с покупката на изведените от въоръжение танкове Leopard 2 на швейцарската армия, позовавайки се на необходимостта от попълване на техниката, прехвърлена в Украйна.

„Те увериха, че няма да изпратят танковете в Украйна, а ще останат в Германия или при партньори от НАТО или ЕС, за да запълнят своите пропуски“, казва в отговор швейцарското правителство.

Швейцарската армия има на въоръжение 134 танка Leopard 2, а други 96 танка са на склад, припомня AFP. По-рано някои европейски страни, включително Германия, искаха да прехвърлят произведена в Швейцария военна техника и снаряди на Украйна, но Берн отказа, позовавайки се на политиката на неутралитет, заложена в конституцията на страната.

През януари Германия се съгласи да достави на Украйна танкове Leopard 2, а също така позволи на други страни да направят това. САЩ обещаха да прехвърлят на Украйна 31 танка Abrams, Великобритания - бойни танкове Challenger 2. До края на април страните от НАТО предоставиха на Украйна 1550 бронирани машини и 230 танка, напомня AFP.

Източник: DW Снимка: Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка