Пролетен военен набор в Русия: На служба ще бъдат призовани 147 хиляди души

Pan.bg 01 апр 2023 | 09:40 views (286) commentaries(0)
img
пан.бг

1 април, 00:59
В Русия започва пролетния военен набор

На военна служба ще бъдат призовани 147 хиляди души

МОСКВА, 1 април. Пролетната наборна кампания започва в Русия и ще продължи до 15 юли. Призовната възраст на наборниците ще остане същата - от 18 до 27 години, новобранците ще трябва да служат на територията на Руската федерация, с изключение на новите региони на страната - Донецка и Луганска народни републики, Херсон и Запорожие региони. В същото време за първи път се предвижда уведомяване на наборници, включително в електронен вид.

Според указа на президента Владимир Путин, подписан на 30 март, 147 000 души ще бъдат призовани на военна служба. Наборната кампания ще се проведе в 83 региона на Русия, с изключение на Коми и Ямало-Ненецкия автономен окръг, където наборът се провежда само през есента. Пролетна наборна военна служба в новите региони няма да има през 2023 г.

Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана на Държавната дума, каза, че "в новите региони няма да има наборници под никаква форма". Той подчерта, че "там се провежда специална военна операция, те няма какво да правят там". По-късно тази информация беше озвучена и от началника на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Владимир Цимлянски.

Втората вълна на мобилизация също не е планирана в страната. Както каза Цимлянски на 31 март, има достатъчно военнослужещи по договор и доброволци за изпълнение на задачите на специалната военна операция. Освен всичко друго, той отбеляза значително увеличения напоследък брой руснаци, които искат да влязат в служба по договор.

Дигитализация на службите за военна регистрация и вписване в действие

Основното нововъведение на пролетната наборна кампания през 2023 г. ще бъде уведомяването на гражданите, което за първи път ще се извършва по електронен път. Не става въпрос за електронни призовки, а за SMS, както и за известия по имейл с покана да се явят във военната служба. Подобна система за предупреждение на гражданите беше успешно тествана в много руски региони по време на пандемията от коронавирус. Както подчертаха в Генералния щаб, при липса на техническа възможност за използване на електронната форма за уведомяване на гражданите се предвижда уведомяването да става по традиционен начин – чрез връчване на призовки на хартиен носител.

През последните 10 години в Русия се извършва модернизация на военната регистрация. Повратна точка в този процес е частичната мобилизация в страната, която разкрива редица несъвършенства в съществуващата система. Президентът Путин говори за „глупостта“ по време на мобилизацията и нарече тези проблеми „добра причина“ да се „занимаваме с тези проблеми“. Държавният глава възложи да се създаде централизирана база данни за подобряване на ефективността на военната регистрация до април 2024 г.

Представителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация каза, че през 2023 г. дейностите по военен учет се извършват в нов формат - информацията се получава в електронен вид. За отстраняване на грешки е извършено дублиране на информация на хартия. „Въз основа на получената електронна информация ние формирахме единна електронна база данни, която се намира в закрития сегмент на Министерството на отбраната на Русия“, каза Цимлянски. В бъдеще информацията ще се използва при провеждане на наборната военна служба, включително за предотвратяване на случаи на необосновано наборна военна служба.

Представителят на Генералния щаб уточни още, че от януари до март на първоначален военен отчет са постъпили над 700 000 младежи, които тази година навършват 17 години.Пролетен набор
Военна служба в съответствие с параграф 1 на чл. 38 от Закона на Руската федерация „За военен дълг и военна служба“, продължава 12 месеца, независимо от вида на войските. Отброяването на срока на служба започва от момента, в който наборникът пристигне на сборния пункт и получи ранга. „Искам да успокоя наборниците и техните родители и да напомня, че всички наборници, които са изслужили установените срокове на военната служба, ще бъдат своевременно уволнени и изпратени по местоживеене“, увери Цимлянски.

За военна служба всички наборници ще бъдат изпратени в пунктове за постоянна дислокация, разположени на територията на Русия. Според представител на Генералния щаб една трета от наборниците ще бъдат изпратени в учебни съединения и военни части за овладяване на съвременна военна техника и получаване на военно-регистрационна специалност (ВУС) в рамките на пет месеца. След завършване на обучението военнослужещи ще бъдат изпратени във войските за непосредствена експлоатация на съвременни въоръжения и военна техника.

Традиционно, в зависимост от категорията на годност, която се определя на новобранеца въз основа на резултатите от медицинската комисия, новобранецът се причислява към сухопътните сили, стратегическите ракетни сили, въздушно-космическите сили, флота, въздушнодесантните войски или специалните сили.

От Генералния щаб отчетоха и продължаване на практиката за формиране на спортни и научни роти, в които ще бъдат създадени всички необходими условия за обучение на най-талантливите и перспективни кандидати.


Алтернативна служба

Освен това на руснаците е предоставена възможност да изберат алтернативна гражданска служба - вид трудова дейност в интерес на обществото и държавата в замяна на наборна военна служба. Това право се предоставя на млади мъже в случай, че военната служба противоречи на вярванията или религията. Също така, гражданин може да избере алтернативна служба, ако принадлежи към коренно население, извършва традиционни икономически дейности или се занимава с традиционни занаяти.

Сред възможните варианти за този вид услуга са болници, интернати, диспансери и заводи. Също така младите мъже могат да бъдат включени като библиотекари, архивисти, пощальони, метеорологични служители, циркови и театрални работници, строители, пожарникари и лесничеи.

В същото време срокът на алтернативната служба значително надвишава срока на срочната служба и варира от 18 до 21 месеца.


източник

тасс


Войници на Руската федерация. Снимка от GETTY IMAGES
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка