АНАЛИЗ: С какво могат да се потивапаставят руснаците на Leopard 2A4 в Украйна

Pan.bg 07 фев 2023 | 01:21 views (5466) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Leopard 2A4 за Украйна: как да ударим германската "котка" в лицето


Много е говорено и писано за това, че Германия и редица други страни вече са взели окончателно решение да доставят на украинските войски своите Леопарди-2, така че няма да говорим за свещените „червени линии“.

Тук е интересно нещо друго. Факт е, че голяма част от доставките ще се състоят от сравнително стари модификации на танкове под индекса Leopard-2A4. Те ще бъдат дадени от поляците, норвежците, испанците и дори самите германци, които обещаха да отделят цял ​​батальон остарели танкове.

Какво може Русия да противопостави на тези стоманени "котки" ?

Малко за опетнената репутация на Leopard-2A4
Доста интересен е въпросът за репутацията на Leopard-2A4. От една страна, е невъзможно да се отрекат много предимства на тази машина, която включва лекота на използване, висока надеждност и увеличен ресурс на основните компоненти и възли, електроника и т.н. Като цяло всичко, което е присъщо на немската военна техника.

Но даси спомним сирийската война и решението на Турция да участва в нея чрез пряка намеса срещу кюрдите с определен брой турски Леопарди-2А4. По-късно бяха изказани версии, че част от танковете са унищожени от най-стария съветски противотанков ракетен комплекс "Малютка", който принадлежи към първото поколение такива системи.


Ударът върху репутацията на Leopard-2A4 беше съкрушителен, но само сред широката публика.


Всъщност бойното използване на турските танкове и всички тези инциденти с тяхното поражение не могат да дадат пълна картина на бронята Leopard-2A4. И все пак страничните изпъкналости, където те често влизаха, както и кърмата и покрива, са слабите места на абсолютно всеки танк, независимо дали е Leopard, дори T-72B3, дори Challenger-2. Така че тук няма какво да говорим: по време на специалната операция, когато германските „подаръци“ стигнат до фронта, ще има подобни ситуации. Противотанкова граната и още повече ракета на борда най-вероятно може да доведе до очаквания резултат под формата на повреда на превозното средство, наранявания на екипажа, пожар и т.н.Сигурността на танка трябва да се оценява преди всичко чрез оглед на предните части на корпуса и купола, където е съсредоточена основната част от бронята. Можете, разбира се, да спорите дълго време, че никой не стреля в челото, но Leopard-2A4, както всички серийни танкове, съществуващи в света, е построен в съответствие с принципите на диференцирана броня и не предполага други подходи към Оценяване.

И тук възниква интересна ситуация: изобщо няма статистика за унищожените или просто нокаутирани в челото „германци“. Ето защо все още не можем да отговорим недвусмислено на въпроса дали танкът е слабо защитен или не. Практиката ще покаже това. Наличните данни обаче показват, че той няма да стане особено труден противник за противотанковите ни оръжия.

Съвременните показатели не съвпадат

Все пак Leopard-2A4 е доста стар, така че очевидно не си струва да се прави ново високотехнологично чудо или „wunderwaffe“ от него, което може да доведе войските на собственика си до някакво трансцендентално ниво. Въпреки че западни експерти от различен калибър, както и пъргави редактори на Wikipedia, успяха да припишат на този старец магическата способност да отблъсква изключително всички руски снаряди, от подкалибър до най-модерните ракети с кумулативна бойна глава.

В действителност нещата се оказват малко по-различни. Серийното производство на тази модификация на Leopard за нуждите на Бундесвера започва в края на 1985 г. и продължава почти шест години до март 1992 г. Танковете от това издание за целия период от време получиха две опции за броня, които са обозначени като B-tech и C-tech.


Всички танкове, произведени от 1985 до 1987 г., имаха защитна конфигурация B. Производствените от 1988 г. до 1992 г. вече имат по-усъвършенствана C броня с повишена издръжливост. Никаква друга резервация в Leopard-2A4 не е предвидена нито в експортни копия, нито за вътрешни нужди на германското министерство на отбраната. Следователно танковете ще пристигнат в Украйна или с първия, или с втория вариант на защита, които, между другото, не се открояват с огромни показатели за издръжливост.

Към момента няма конкретни и официални данни какви компоненти е съдържала една или друга опция за резервация. Всичко, което може да се каже с известна сигурност, е наличието на керамика и други вложки с висока твърдост, съчетани с полуактивна броня, която използва енергията на кумулативна струя, за да унищожи отправения към нея боеприпас. На запад такива елементи се наричат ​​NERA (Non-Explosive Reactive Armor). В нашата страна, между другото, почти всички модерни танкове са оборудвани с такива в различни варианти, така че това в никакъв случай не е прерогатив на "натовските" .

Доставката на Leopards-2 на Швеция внася яснота по отношение на показателите за неговата издръжливост. Там и германците, и шведите се опитаха да дадат повече или по-малко ясна картина не само на прототипите на танка в лицето на Leopard 2 Improved (подобрено средство, решенията на което бяха частично внедрени на Leopard-2A5 ) и Strv-122 (шведската версия на Leopard-2A5" с подсилена защита). Там светна и нашият Леопард-2А4.
Съдейки по илюстрацията, цялата челна проекция на танка Leopard-2A4 с бронята на вариант B е приблизително 60-70% защитена от подкалибрени снаряди с проникване от около 300 милиметра в стоманен еквивалент. Що се отнася до по-мощните боеприпаси с пробивна способност 400-500 мм, говорим буквално за 20-30 процента при изстрел директно в челото.

Като цяло, съдейки по откритите данни, Leopard-2A4 с броня тип B поддържа подкалибрени снаряди с проникване 350-400 mm и кумулативни снаряди с проникване до 600-700 mm в челото. Това дори не е нивото на късните съветски танкове, като Т-72Б и Т-80У, които осигуряват по-високо ниво на защита без динамична защита само поради пасивната броня.

Усилената защита (C-tech) на късната версия Leopard-2A4, въпреки че се различава от ранната версия на бронята, по принцип не донесе нищо радикално. За представянето на неговата устойчивост може да се съди до известна степен от британския доклад, в който британците се опитаха да ги оценят и сравнят с тези на своя Challenger.ИЛЮСТРАЦИЯ:

Британска оценка на издръжливостта на кулата Leopard-2 със стара и нова броня. KE - устойчивост срещу подкалибрени снаряди; CE - устойчивост срещу кумулативни агенти
Британска оценка на издръжливостта на кулата Leopard-2 със стара и нова броня. KE - устойчивост срещу подкалибрени снаряди, CE - устойчивост срещу кумулативни средства

И така, подсилената броня на "Леопард" в челната проекция на кулата дава 410-420 mm от подкалибрени снаряди и 750-800 mm от HEAT оръжия. На челото на корпуса, очевидно, резултатите са почти същите. Дори в тази конструкция защитата на танка е с около 20 процента по-слаба от тази на съветските Т-72Б и Т-80У без динамична защита.

Като цяло бронята до края на 80-те години далеч не беше най-модерната и по днешните стандарти беше напълно остаряла. Въпреки че е невъзможно да се нарече абсолютно безполезна. Не може да се преодолее със старите средства.

Какво да бъде пробита?


Вече говорихме накратко за страните, кърмата и други уязвимости по-горе - когато са изстреляни боеприпаси под прав (или такъв) ъгъл, дори от доста древни гранатомети и противотанкови ракетни системи, могат да направят много неща. Дори бронебойните снаряди на 30-милиметровите автоматични оръдия с известна степен на вероятност ще нанесат тежки щети на немския танк.

Не забравяйте за артилерия, мини и дронове, които са опасни за всяка бронирана машина в зоната на СВО, а и не само.

Що се отнася до челната проекция на Leopard-2A4, танковите кумулативни снаряди, гранатомети от стари модификации и много стари противотанкови системи няма да имат желания ефект. Последното ще бъде полезно да се знае за тези, които активно популяризират идеята, че е възможно да се справят с немската "котка" с някакъв комплекс като "Малютка" от 60-те години.

Има обаче много средства, с които могат да ударят "немския" в челото.

От боеприпасите на танка, на първо място, трябва да се отбележат подкалибрени снаряди. Техните уранови модификации, изглежда, не са били въведени в зоната за специални операции, така че съветските Манго и още повече руските «Свинцы» във волфрамова версия, ако има такива, могат да бъдат доста ефективни.

Могат да се използват и танкови управляеми ракети. По отношение на удобството и честотата на използване, те, не са на първо място, но «Инвар» и неговата модернизирана версия ще се справят с немската броня.

От специализираните противотанкови оръжия ракетите на комплексите "Щурм", "Хризантема-С", "Конкурс-М", както и противотанковите системи "Метис-М" и "Корнет" ще покажат добра ефективност срещу бронята "Леопард-2А4".

Възможно е и е необходимо да обобщим този списък с една доста интересна илюстрация, която се появи в мрежата. Неговият автор/автори са описали достатъчно подробно как може да бъде победен "Леопард-2А4"

Источник изображения: odetievbrony.ru

Автор:
Эдуард Перов
Использованы фотографии:
dzen.ru / wikipedia.org
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


АНАЛИЗ: С какво могат да се потивапаставят руснаците на Leopard 2A4 в Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка