Германия достави на Украйна поредната партида самоходни зенитни установки Gepard

Pan.bg 23 сеп 2022 | 09:38 views (514) commentaries(0)
img
пан.бг


Германия достави на Украйна поредната партида самоходни зенитни установки Gepard
Поредната партида самоходни зенитни установки Gepard, заедно с боеприпаси, пристигна в Украйна от Германия. Това се посочва на сайта на Министерството на отбраната на Германия.


Общо новата партида включва шест самоходни ЗСУ Гепард, както и 6000 боеприпаса за тях. Общият брой на германските противовъздушни установки, прехвърлени в Украйна, достигна 30 единици. Доставката включва и 3000 155-мм артилерийски снаряда, включително 1000 осветителни и 2000 димни снаряда.

Германия предаде първата ЗСУ Gepard на Украйна в края на юли и началото на август в две партиди от три и пет машини. В допълнение към самите противовъздушни инсталации, Киев също получи от германците 49 хиляди снаряда за оръдията на този комплекс и три ремонтни и евакуационни превозни средства. Със снарядите за тези инсталации Украйна не се справя толкова добре, колкото се твърди. Към днешна дата, като се вземе предвид новата доставка, Киев е получил само 55 хиляди снаряда с калибър 35X228 mm за 35 mm автоматични оръдия Oerlikon GDF. Скоростта на огън на едно оръдие от комплекса е 550 изстрела в минута, две - 1100.

През юли германците намериха независим производител на боеприпаси в Норвегия, който се съгласи да достави искания брой патрони. Съдейки по броя на прехвърлените снаряди, там нещата не вървят много добре.

Общо германците обещаха да доставят на Киев 50 противовъздушни комплекса Gepard, но по-късно броят им падна до 30 единици. Ако германците не са направили никакви промени в плановете за доставки, тогава Украйна вече е получила всички обещани й противовъздушни системи.

ЗСУ Gepard 1A2 има далечина на стрелба до 5 км, а във височина - до 4 км, радарът открива цели на разстояние до 18 км. Отстранен от въоръжение в германската армия поради несъответствие със съвременните изисквания.източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0