МО е домакин на работни срещи в рамките на Процеса SEDM

Pan.bg 20 сеп 2022 | 21:46 views (515) commentaries(0)
img
пан.бг

Министерството на отбраната на Република България е домакин на 47-ата работна среща на Координационния комитет на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM-CC) и 48-ата работна среща на Политико-военния направляващ комитет (PMSC). Тридневните заседания се провеждат в рамките на българското председателство на Процеса, под ръководството на председателя на SEDM и заместник-министър на отбраната Теодора Генчовска.

„Бих искала да подчертая още веднъж твърдата си увереност, че инициативата „Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа“ ще продължава да усилва нашето сътрудничество и доверие и през следващите години с цел ефективно справяне с предизвикателствата, пред които всички ние сме изправени“, заяви при откриването на форума заместник-министър Генчовска.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Постигнатият напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на SEDM, както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, са във фокуса на дискусиите. Участниците ще обсъдят реализираните дейности от предходните срещи през март 2022 г. до сега, представени от Секретариата на SEDM и многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG). Ще бъдат дискутирани и темите от дневния ред на предстоящата през ноември т.г. среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа, на която нашата страна ще бъде домакин.

В работата на форума, организиран от дирекция „Отбранителна политика и планиране“ в Министерството на отбраната, участват представители на 13 от страните-членки на SEDM, командирът и офицери от щаба на многонационална бригада „Югоизточна Европа“, представители на Центъра за сътрудничество в сигурността (RACVIAC) и на Програмата на ООН за развитие (UNDP/SEESAC). В дискусиите посредством видеоконферентна връзка ще се включат и представители на Министерството на отбраната на Украйна и на Програмата на НАТО „Building integrity“.

В състава на българската делегация са включени бригаден генерал Радостин Илев – военен съветник на SEDM, Даниела Григорова – директор на Секретариата на SEDM, експерти от Министерството на външните работи и от дирекция ,,Отбранителна политика и планиране‘‘- МО, както и Секретариатът на SEDM.

От инициирането си през 1996 г. Процесът SEDM се доказа като ефективен механизъм за повишаване на регионалната сигурност и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Експертните срещи на SEDM-CC и PMSC се провеждат два пъти годишно в страната-домакин на Процеса. От 1 юли 2021 г. България пое ротационното председателство на SEDM за срок от две години.

Източник: mod.bg

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МО е домакин на работни срещи в рамките на Процеса SEDM

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка