Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Модернизацията на танковете Т-72 и подготовката на екипажите се изпълняват успешно

Pan.bg 20 сеп 2022 | 20:24 views (604) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: ИЦ на МО


„Модернизацията на танк Т – 72 е много успешна. Днес бяхме свидетели на отлични резултати, постигнати с модернизираните машини и добрата подготовка на екипажите“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след демонстрацията на бойните способности на модернизирания танк Т-72, организирана от Командването на Сухопътните войски на Учебен полигон „Ново село“.

Министър Стоянов разясни, че модернизацията на военната техника е продължителен процес, който изисква подобряване на оръжейните системи, за да отговарят на съвременните изисквания при водене на бойни действия. „Очаквам в най-скоро време да получим необходимата комуникационно-информационна апаратура, за да приключим с договора за модернизация на танк Т-72 до края на април 2023 г. и да помислим за следващ етап в модернизацията на тежката бойна техника на Сухопътните войски“, каза министърът на отбраната.


Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обърна специално внимание върху процеса по обучение и подготовка на личния състав, който ще използва модернизираната техника.

Брифинг за запознаване с дейностите, извършени при модернизацията на танкове Т–72, както и за придобитите нови способности, изнесе заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Представени бяха системите, монтирани при модернизацията на машините. Сред тях са системата за управление на бойните действия (BMS), система за ранно предупреждение при облъчване, система за повишаване на автономността, система за наблюдение и управление на танка от механик-водача. Дейностите са извършени в завод „ТЕРЕМ ХАН КРУМ“ – Търговище. Министър Стоянов зададе няколко въпроса по проекта и се поинтересува специално от подобрените защитни системи на танк Т-72.

Сред придобитите способности в резултат на модернизацията са подобрената бойна ефективност и повишената ефективност на системата за командване, както и на защитата. Обслужването и ремонтът на модернизираните машини ще се извършва от Сухопътните войски, а ремонтът на агрегати и устройства ще става в ремонтни бази в страната. Модернизацията на техниката допринася за постигане на оперативна съвместимост с армиите на НАТО.

Общо 44 машини ще бъдат модернизирани, от които 40 са за Сухопътните войски и 4 за Националния военен университет "Васил Левски".

На полигон „Ново село“ военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен изпълниха стрелби с танковото оръдие от място и в движение на различна дистанция и с различни боеприпаси; стрелба със сдвоена картечница от място и от движение по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха възможностите на термовизионна камера за откриване, водене на наблюдение и огън по целите нощно време и при лоша видимост, както и други подобрения. В динамичния показ задачи изпълни и самолет Су-25 от авиобазата в Безмер.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов поздравиха танковите екипажи от Центъра за подготовка на специалисти, участвали в показа на способности.

На демонстрацията на бойни способности на танк Т-72 присъстваха още заместник-началникът на отбраната Димитър Илиев, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов, директори на дирекции, представители на фирмите-изпълнители на проекта и други гости.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка