Преди 60 години Радио Лондон съобщава за пуск на българските ракетчици

Pan.bg 17 авг 2022 | 17:21 views (416) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


На 27 август в Карлово ще открият Паметник-мемориален знак на българския ракетчик. Готов е Албумът за 56 Ракетна бригада – Марино поле.


Общинска организация „Васил Левски“ - СОСЗР – Карлово, кани всички, които са служили в Ракетните войски на България, колеги съюзни членове, приятели и симпатизанти, на тържественото откриване на Паметника - Мемориален знак на българския ракетчик в Карлово и възпоменателна плоча за основателя на Ракетните войски - генерал-лейтенант Димитър Желев Тодоров. Войнският ритуал ще се извърши на 27 август 2022 г. в гр.Карлово, от 10:00 ч., в градинката над ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ - в непосредствена близост до центъра на Карлово. След тържеството, желаещите и записалите се за участие в общата среща, ще се съберат в ресторант „Карлово“ - в центъра на града (бивш ресторант Балкантурист). (За въпроси, уточнения и записване - майор о.з. Стефан Груев - тел. 0887756670; подполковник о.з. Христо Денев - тел. 089874796.)

При откриването на паметника ще бъде представен Албум за 56 Ракетна бригада – Марино поле, съобщава полковник от запаса Здравко Димитров, член на УС на Асоциацията на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“. Албумът съдържа повече от 250 лични снимки на офицери, старшини и войници, служили от 1962 до 1990 г. Отразени са всички 15 пуска с техните участници. Автори на албума са офицерите от запаса полковник Здравко Димитров, полковник Борис Цветков и подполковник Христо Денев. (Желаещите да притежават албума могат да се запишат на тел. 0879/389521 Димитър Георгиев)

Първите

Вечерта на 28 август 1962 г. в емисията си на български език Радио Лондон съобщава, че българските ракетчици са осъществили първия си пуск с оперативно-тактическа ракета. Удостоените офицери с тази голяма чест (с тогавашните звания и длъжности) са: командир на ракетната бригада - полк. Добри Александров Караджов, началник на ПО - подп. Пеньо Пенков, началник на щаба - подп. Иван Георгиев Ватев, началник на оперативна част - майор Иван Точев, от ИРС - капитаните Георги Манолов Георгиев, Борис Качермазов, Янко Михайлов, командир на РДн - подп. Ради Йотов Диков, ЗКПЧ - майор Владо Симеонов, началник на щаба -майор Петър Ангелов Петров, заместник-началник на щаба - капитан Петър Салтиров Илиев, началник на ОПД - старши лейтенант Митакиев, командир на 1-ва стартова батарея - майор Иван Костов Велков, командир на ВУ старши лейтенант Иван Ушев, оператор - лейтенант Илко Трендафилов, командир на ОВ - капитан Тоню Тонев, началник на ДУ - лейтенант Славов.

Техническа батарея: командир - кап. Съби Пенчев Събев, зам.командир по техническата част - старши лейт. Златан Златанов, командир на взвода за проверки - кап. Александър Генков Георгиев, началник на разчет система за управление - лейт. Веско Ганчев, началник на разчет двигателна установка - лейт. Трифон Георгиев, командир на взвод зареждане и монтаж - кап. Любомир Блажев, командир на взвода за подвоз - лейт. Енчо Бочуков, командир на метеорологичен взвод-лейт. Георги Георгиев, оператор на метеостанция РМС-1 -лейт. Марин Хаджийски.

Бригадата е поздравена лично от Тодор Живков

След първия боен пуск личният състав на бригадата е поздравен от председателя на Държавния съвет и първи секретар на БКП Т. Живков, а основният команден състав е награден с ордени и предметни награди. С решение на ръководството на Министерството на народната отбрана формираната 56-а РБр се преподчинява на 2-ра армия с гарнизон Марино поле (бивше летище и бивша база на закрития Учебен център за преподготовка и подготовка на офицери, сержанти и войници за нуждите на ПВО), като щабът на бригадата се разделя на две части и се извежда личният състав на 2 РДн за формиране на 66-а РБр до октомври 1963 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка