ВА „Г. С. Раковски“ подписа Меморандум за сътрудничество с Института по роботика-БАН за присъединяване към „Центъра на компетентност КВАЗАР“

Pan.bg 06 юли 2022 | 15:15 views (1521) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 6 юли в сградата на Института по роботика на БАН началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев от една страна и от друга директорът на Института доц. Август Иванов и академик Чавдар Руменин, ръководител на „КВАЗАР“, подписаха Меморандум за сътрудничество. С това ВА „Г. С. Раковски“ се присъединява за втория етап на проекта от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на ЕС „Изграждане и развитие на Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигенти системи за сигурност и управление на риска - Quasar“ (BG05M20P001-1.002-0006-С02). Меморандумът има за цел двете организации изграждане на взаимно сътрудничество, съвместно да развият научни дейности и да разработя проекти в областта на сигурността и отбраната.

На церемонията присъстваха ген.-майор Тодор Дочев, началник на ВА „Г. С. Раковски“; доц. Август Иванов, директор на Института по роботика на БАН (ИР-БАН); академик Чавдар Руменин, ръководител на „КВАЗАР“; о.з. полк. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев; полк. доц. д-р Росен Димитров, Началник Катедра „ВВС и ПВО“ във ВА „Г. С. Раковски“; офицери от ВА, учени и изследователи от Институт по роботика на БАН и други звена БАН.

Водеща организация в проекта „Изграждане и развитие на Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигенти системи за сигурност и управление на риска - Quasar“ (BG05M20P001-1.002-0006-С02) е Института по роботика на БАН. Участници са Института по металознание, съоръжение и технологии с Център по хидро- и аеродинамика „акад. Ангел Балевски“; Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН; НВУ „В. Левски“; Геолого-географския факултет на СУ „Кл. Охридски“; Технически университет-Габрово; Сдружение „Съвременни летателни технологии“ и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“-Варна.

В словото си директорът на Института по роботика на БАН доц. Август Иванов заяви: „Изключително съм щастлив, че днес финишират едни доста обширни преговори между нашите две институции. ВА „Г. СV Раковски“ е Алма Матер на военното познание, образование и технически технологии. ИР-БАН е с много добра наукометрия и сме лидери в патентната дейност в БАН и в България. През последните 6 години сме работили по 28 проекта с национално и европейско финансиране. Перлата на нашата научна дейност е участието ни в 3 Центъра на компетентност. В два сме партньори, а в „КВАЗАР“ сме водеща научна организация. Днес към проекта, освен двете военни училища във Велико Търново и варна, се включва и ВА „Г. С. Раковски“. Считам, че така ще разработим нови територия в следващия програмен период.
Екипът на „КВАЗАР“ е от около 70 човека, работещи в 15 лаборатории на територията на всички партньори. Работи се по 4 пакета. Към момента най-видими и високи резултати са постигнати в областта на квантовата комуникация. Колегите постигнаха рекорд от 51 km дистанция на предаване на информация с квантови комуникации, което далеч надвишава заложеното в проекта. Сериозно се работи и по темата за съвременните сензори и летателни апарати“.

К-н II ранг Борислав Николов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“-Варна представи научно-изследователската и развойна дейност на морската Алма Матер по Пакет 3 на проекта „КВАЗАР“. Тя се състои в интегриране на целите на проекта към съществуващата база на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“-Варна. По специално се използват Центъра за въздушно и космическо наблюдение. Той е създаден по договор с Европейската космическа агенция (ЕКА) по проект „Разширен контрол на трафика и наблюдение на нефтени замърсявания в открито море“. Чрез интеграцията се реализира достъп до данните на европейските спътници Sentinel-2, част от програмата на ЕКА „Коперник“. Постига се обработка, анализ и визуализиране на данните с цел проследяване, ранно предупреждение и прогнозиране на бедствия и аварии. Другото приложение е чрез Лабораторията по дистанционно управляеми апарати в интерес на сигурността и управление на кризисни ситуации.

В изказването си ген.-майор Тодор Дочев, началник на ВА „Г. С. Раковски“ заяви: „В последните години Академията активно се включва в научни проекти и програми. Активно работим по ЕРАЗЪМ+ за обмен на
обучаеми, преподаватели и успешни практики. Само в последната година имаме подписани над 20 споразумения за международно сътрудничество.
С включването на ВА „Г. С. Раковски“ в Центъра на компетентност „КВАЗАР“ ние намираме своето място по няколко причини:
-С това партньорите в проекта ставаме 8, а 8 е цифрата на безкрайността и означава отвореност.
-След успеха на ИР-БАН в първия етап на проекта, ВА „Г. С. Раковски“ реши, че е време да се включи. Квантовата комуникация е хипериновативна технология от XXI век. За нас това е научно, изследователско и развойно пространство, което ще даде възможност на нашия академичен състав да намери своето място и да допринесе за развитието и успеха на този проект. Насочваме се към няколко Центъра в проекта - Центъра за комуникационни информационни технологии - в този център имаме бакалавърски и магистърски програми, както и програми за следдипломна квалификация. Този център ще ни даде възможности да се провеждат висококачествени изследвания.
-Факултет „Командно-щабен“ има Катедра „Управление на кризи“, която ще ни даде възможност да се занимаваме с Мисия 3 на БА, а именно „Помощ на населението при бедствия, аварии и кризи“. Тук е мястото да се обърне внимание на климатичните промени. Неслучайно на наскоро завършилата среща на върха на НАНО в Мадрид, в най-новата Стратегическа концепция на Алианса е заложено отчитането на климатичните промени и тяхното въздействие върху човека и инфраструктурата.
-Пакет 1 се занимава с квантово пренасяне на данни с висока степен на сигурност на информацията - въпрос не само на национално, но и на европейско ниво. Сред темите е и квантовото криптиране, което е бъдещето на ЕС.
Участието на военните училища във Велико Търново и Варна дава на проекта решение на задачите на оперативно ниво. С включването на ВА „Г. С. Раковски“ задачите вече ще имат решения на тактическо и стратегическо ниво“.

Началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев; директорът на Института доц. Август Иванов и академик Чавдар Руменин, ръководител на „КВАЗАР“, подписаха Меморандум за сътрудничество, след което си размениха папките със съответни екземпляри.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВА „Г. С. Раковски“ подписа Меморандум за сътрудничество с Института по роботика-БАН за присъединяване към „Центъра на компетентност КВАЗАР“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка