До 100 милиона лева повече за заплати в армията

Pan.bg 06 юли 2022 | 14:41 views (1489) commentaries(0)
img пан.бг
Източник:Отбрана.comЦелта е преодоляване на дефицитите от способности в областта на човешките ресурси, т.е. некомплекта от личен състав.

Министерския съвет одобри на днешното си заседание постановление за повишаване разходите за заплати в системата на Министерството на отбраната с до 100 млн. лв. Тези пари са за изпълнение на конкретен план, каза министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. С него се цели, уточни той, преодоляване на натрупаните дефицити от способности в областта на човешките ресурси и поетапно преодоляване на дисбаланса в доходите на служителите от Министерството на отбраната. Възможно е, при правилно харчене на средствата, в последното тримесечие да се помисли и за увеличаване на порционните пари, стана ясно още от думите на министъра. Ключов проблем в плана, допълни той, е освобождаването на военнослужещите, упражнили право на пенсия, но това не трябва да води до загуба на способности в армията. Този въпрос ще трябва да започне да се решава, в противен случай, тази системна грешка ще продължи да се натрупва, бе категоричен министър Заков.

***

В началото на тази година тогавашният министър на отбраната Стефан Янев отговори на въпрос на народния представител Мартин Димитров от ПГ на „Демократична България“ за броя на военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили, упражнили правото си на пенсия по чл. 68, чл. 69 и &4 от ПЗР на КСО.

От предоставената справка става ясно, че военнослужещите и цивилните служители във Въоръжените сили, упражнили право на пенсия са 4125, включително 186 в администрацията на МО и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Отделно, броят на тези лица в търговските дружества към МО е 993. Военнослужещите, упражнили право на пенсия, са 1398, а цивилните служители, пенсионирани по чл. 69 на КСО, са 1988у, се конкретизираше в отговора.

В средата на 2015 г. Народното събрание промени Кодекса за социално осигуряване и записа „Лицата по чл. 69, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се изисква освобождаване от служба, съответно уволнение или прекратяване на правоотношението“. Проблемът беше, че от началото на следващата година условията за придобиване право на пенсия от военнослужещите станаха две, т.е. не само осигурителен стаж, но и възраст, която вече бе въведена веднъж и по-късно отменена. За да се избегне масов отлив от Въоръжените сили, бе предвиден гратисен период, отново с гласуване на разпоредба в КСО, от три години за онези военнослужещи, които до 31 декември 2015 г. са имали необходимия осигурителен стаж за придобиване на пенсия, да могат да се пенсионират, независимо от възрастта им и без да се изисква освобождаване от служба. От общо 2100 военнослужещи с възможност да упражнят това право повече от половината, т.е. 1400 го
сториха.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка