Парадоксално, но факт!

Pan.bg 27 юни 2022 | 17:20 views (817) commentaries(0)
img пан.бг
Източник:otbrana.com


Парадоксално, но факт! Когато всеки ден говорим, че войната е близо до нас. Когато политици, експерти, знаещи и незнаещи се надпреварват да коментират състоянието на Българската армия и почти всички да твърдят, че то не е добро. Когато дефицитът от войници, сержанти и млади офицери продължава да е голям. Когато възнагражденията на хората с пагони губят битката с пазара на труда. Тогава между двете четения на актуализацията на държавния бюджет има само едно предложение за увеличаване парите за отбрана. То е на трима депутати Николай Дренчев, Стоян Таслаков и Петър Петров. Те настояват в централния бюджет да се предвидят 1,2 млн. лв. за ВВВУ „Георги Бенковски“.

Далеч преди внасянето на проекта в парламента се наложи едно становище, че за модернизация на Въоръжените сили ще се дават пари, ако в рамките на годината има плащане по определен проект. Общите разходи по бюджета на Министерството на отбраната ще намаляват, за сметка на увеличаването на средствата за отбрана в централния бюджет, предвижда средносрочната прогноза на правителството за периода 2023-2025 г., приета от правителството на 27 април т.г. Това е ново виждане в разпределението на разходите за отбрана. То е наложило правителството да предложи средствата за проекта за бойните машини за тази година да бъдат преорентирани.


Имам само един въпрос. Какъв проект е необходим, за да има повече пари в бюджета на Министерството на отбраната за повишаване на заплатите на военнослужещите? Нима не е ясно, че ако трябва да плащаш 500 лв. за квартира в Пловдив, а си от Русе, ще се наложи да се върнеш в Дунавския град! Изглежда само от желанието си за изпъкване със заучени фрази казваме „Дори и да купим най-ново въоръжение и техника, без хора, то е куп желязо“. Впрочем, знаете ли от кога в пленарна зала на Народното събрание не е обсъждано състоянието на отбраната и Въоръжените сили? От 28 май 2020 г. Знаете ли, че Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2020 г. не е обсъждан и приет от парламента? Знаете ли, че същият доклад, но за 2021 г., в който не отсъстват наболели и актуални въпроси, е на път да последва съдбата на предишния? Тогава всякакво учудване заради вниманието към хората в отбраната между двете четения на актуализацията на бюджета е безпредметно.

От края на януари в рамките на парламентарния контрол към министъра на отбраната няма нито един въпрос за състоянието на личния състав, за неговата окомплектованост, за социалния му статус, за заплащането, за мерките за задържане на военнослужещите. (С изключение на един депутат, който се интересуваше за възнагражденията на политическия кабинет.) Вярно е, че тези проблеми са обсъждани на заседания на Комисията по отбрана, но толкова.

Това е положението. Парадоксално, но факт!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка