„Стоманен щит-22“ - 4-и артилерийски полк демонстрира отлична натренираност и умения Част 1 Началото

Pan.bg 19 май 2022 | 12:00 views (2875) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

Текстов екъм снимки:
1. Емблема на ТУБС "Стоманен щит-22"
2. Емблема на УП "Корен"
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

3. 20 и 21 век на СВ
4. Командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов посреща ЗНО ген.-лейт. Димитър Илиев
5. Двамта офицери на брифинга за учението
6. Провеждащият "Стомане щит-22" бриг. ген. Николай Караиванов
7. Пътя т на 4-и артполк към ТУБС "Стомане щит-22" и "Балкан-22"На 18 май 2022 г. български медии, сред тях и екипа на българското списание за въоръжение и техника „Клуб ОРЪЖИЕ“, имаха възможност да наблюдават от непосредствена близост на УП „Корен“ действията от учението „Стоманен щит-22“. Подчертавам - не демонстрация на способности в ден за VIP гости, и наблюдение на непосредствените тренировки с бойни стрелби в хода на самото учение.

Участниците
В тактическото учение с бойни стрелби (ТУБС) „Стоманен щит-22“ в периода 16 - 20 май 2022 г. на учебен полигон (УП) „Корен“ взеха участие над 960 военнослужещи с 270 единици техника от всички 4 дивизиона на 4-и артилерийски полк; взвод от 31 мб и щабни елементи от 2-а Тунджанска мбр (обозначаваха нашите сили заемащи отбрана на предния край); батальон ISTAR на 61-а Стрямска мбр (осигуряваше въздушно разузнаване, целеуказване и отчитане на резултатите от артилерийския огън от въздуха с помощта на БЛА RQ-11 Raven. С негова помощ се оцени и скоростта с която нашите формирования сменят огневите позиции, за да избегнат контрабатарейния огън на противника); алпийска рота от 101-и алпийски полк (обозначаваше противниковите сили); рота от 91-и ибоп на 55-и инженерен полк (тя осъществи действията необходими за развръщането на Силите за незабавни действия); рота от 110-и логистичен полк; взвод от 59-и батальон за ЯХБЗиЕ и 78-и батальон за осигуряване.

Генерал Караиванов обърна внимание ,че ТУБС е връх в подготовката на едно формирование и 4-и артполк е започнал подготовка за ТУБС „Стоманен щит-22“ още през 2020 г. Започнал е с КЩУ, след това са проведени няколко полеви тренировки, включително една в началото на 2022 г., последвани от Щабна тренировка, Планиране в отговор на криза и самото учение на УП „Корен“, като крайната фаза ще е ТУБС „Балкан-22“ в края на 2022 г.

Генерал Караиванов подчерта, че учението не е самоцелно: „В СВ командирът ген. Попов, доскорошният зам.-командир ген. Цолов и аз си поставихме за цел да разработим цикъл от 3 години в който да осъществим КЩУ и бригадни учения, за да върнем онзи опит в личния състав, който навремето можеха да придобият офицерите, особено младите, от участие в големи учения. Мога да заявя с гордост, че сме на края на тази задача и това се отрази благотворно на подготовката и нивото на знания и умения както на щабовете, така и на отделните формирования от бойния ред. Крайната фаза ще е учението „Балкан-22“ през октомври-ноември. На него ще бъдат задействани целите Сухопътни войски, ще се стреля на трите полигона едновременно, учението ще се ръководи от Команден център в София. Практически СВ ще излязат на война, не на операция, а на война.
Пак подчертавам, това няма нищо общо със ситуацията в Украйна. От 3 години в Командването на СВ изработваме общ фиктивен сценарий, който се ползва от офицерите и щабовете на всички формирования които провеждат занятия, за да работят по единна тематика и по единна система за подготовка и тренировка. Това дава своите резултати“.

Командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов дебело подчерта, че планирането на „Балкан-22“ е започнало в началото на 2021 г. и няма нищо общо със събитията в Украйна.

Сценарий и офицери планиращи и провеждащи учението
Офицер планиращ учението бе командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов, провеждащ учението бе зам.-командирът на СВ бриг. ген. Николай Караиванов, директор на учението и ЗНЩ по операциите на СВ полк. Васил Енчев.

Сценарият бе фиктивен, пригоден за изпълнението на поставените цели и задачи на учението за „Отбрана на националната територия“. Сценарият съответства на доктриналните и концептуалните документи, свързани с използването на ВС в мисия „Отбрана“ и свързаните с нея задачи.

Темата бе „Участие на артилерийски полк като група за обща огнева поддръжка в отбранителна операция в състава на Сухопътен компонент“. Основен обучаем бе 4-и артилерийски полк-Асеновград.

Целите на учението бяха:
- усъвършенстване бойното сглобяване и полева натренираност на полка за умели и решителни действия при изпълнение на задачи по огнева поддръжка на маневрените формирования в отбранителна операция в състава на Сухопътен компонент.
- повишаване на практическите навици на командирите и щабовете за организиране и осигуряване на бойните действия, непрекъснато управление на формированията и техния огън, при изпълнение на задачи в интерес на маневрени формирования.

Задачите бяха:
- организиране на бойните действия и осигуряването на полка до началото на отбранителната операция;
- да се натренира щабът на 4-а артполк и дивизионите по управление на формированията при извършване на марш;
- да се тренира щабът на 4-и артполк по планиране на целите, маньовъра и всестранното осигуряване на бойните действия;
- да се тренира щабът на 4-и артполк за отработване на процедурите по интегриране и синхронизиране на усилията на собствените и придадените формирования;
- да се тренира щабът на 4-и артполк и формированията за изграждане и поддържане на устойчива комуникационна и информационна система и осигуряване на комуникации с подчинените формирования и старшия щаб;
- своевременно изготвяне и разпространение на бойни и поддържащи документи в съответствие с разработените стандарти оперативни процедури и инструкции.

Фази
Фаза 1 „Основно обучение“ - 17 - 23 март 2022 г.
Фаза 2 „Планиране в отговор на криза“ - 24.03 - 21.04.2022
Фаза 3 „Провеждане“ - 12 - 19 май 2022 г.
Подфаза 3А „Активиране на силите, развръщане, придвижване/транспортиране и съсредоточаване на войските“ - 12 - 16 май 2022 г.
Подфаза 3Б „Операции“ - 17 - 19 май 2022 г.
Фаза 4 „Непосредствен разбор-дискусия“ - 20 май 2022 г.

Гостите
За наблюдение на действията на 4-иъ артполк на 18 май 2022 г. пристигнаха зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Димитър Илиев, бивш командир на 4-а артилерийска бригада-Асеновград и командирът на Съвместното командване на силите ген.-майор Валери Цолов, бивш зам.-командир на СВ. Денят започна с брифинг, на който бриг. ген. Николай Караиванов запозна присъстващите с темата, цели и задачите на учението и участниците в него.

Ген. Караиванов обърна внимание, че от 3 години в СВ обръщат особено внимание на натренираността по извършване на марш. Той обърна внимание и на това, че на "УП „Ново село“ едновременно се извършва сертификация на 2 батальона от 61-а Стрямска механизирана бригада с над 1200 души военнослужещи и 200 единици техника. Нарочно не разминахме двете учения. Така негласно осъществяваме учение на СВ по развръщане на формированията. Това е тренировка за голямото учение „Балкан 22“ през октомври и ноември, когато ще има ТУБС-ове и на трите големи полигона на СВ - „Сливница“, „Корен“ и „Ново село“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Стоманен щит-22“ - 4-и артилерийски полк демонстрира отлична натренираност и умения Част 1 Началото

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка