Военен експерт разказа как ще се използва лазерният комплекс "Задира" срещу ВС на Украйна

Pan.bg 18 май 2022 | 18:38 views (1937) commentaries(0)
img
pan.bg

Русия използва в специалната операция в Украйна лазерния комплекс "Задира". Пенсионираният полковник Михаил Тимошенко в интервю за PolitRussia каза срещу кои украински оръжия може да се използва новият руски комплекс.

Вицепремиерът на Руската федерация Юрий Борисов в ефира на "Първи канал" каза, че в специалната операция в Украйна Русия използва лазерни оръжия, по-специално комплекса „Задира“. Според зам-председателя на правителството по въпросите на военно-промишления комплекс, новите системи са способни да поразяват цел, включително и безпилотни летателни апарати, на разстояние до 5 километра.

Пенсионираният полковник, радиоводещият Михаил Тимошенко, в интервю за PolitRussia, предположи, че лазерният комплект "Задира" се използва за извеждане от строя на оптични устройства на противника. Теоретично лазерните оръжия могат да се използват дори срещу снайперисти от въоръжените сили на Украйна.

„Как ще противостоят на лазера, ще покрият оптиката с възглавница? Ако прицела е прихванал електрониката, то тя ще излезе от строя, ако е човешкото око, тогава здравей око! каза военният експерт.

Михаил Тимошенко добави: освен снайперската оптика, лазерите могат да „ослепят“ всякакви други оптични устройства, монтирани на конкретно огнестрелно оръжие, до оръдия и гаубици.

Лазерните оръжия използват в качеството на поразяващ елемент електромагнитно излъчване с висока насоченост. Едно от предимствата му е, че лазерните лъчи се движат със скоростта на светлината, така че не е необходимо да се отчита движението на целта. В условията на наземен и въздушен бой отклоняването на облъчване с енергиен лъч е невъзможно.

Източник: static.politros.com Снимка: pixabay.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка