ВТК представи филма „СКРАП“

Pan.bg 27 яну 2022 | 16:43 views (762) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Част от историята на Българската армия от 1946 до 2011 г. е събрана в най-новия филм на ВТК „СКРАП“. Официалната премиера бе днес в Централния военен клуб. Нищо не е измислено, кадрите следват пътя на Въоръжените ни сили през последните десетилетия, подчерта изпълнителният продуцент Стоян Марков. Показваме само факти, нека всеки си направи своите изводи, каза директорът на Информационния център на МО Евгени Генов, който е и редактор на филма. Останалите членове на екипа са авторът на идеята и на сценария Тома Иванов, операторите Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Георгиев, редакторът на архива Евдокия Димитрова, режисьорът по монтажа Маряна Пенчева, режисьорът Милена Гетова.
Във филма се открояват две тенденции. Първата е в годините на Студената война, когато армията се модернизирана и насища с най-новото съветско въоръжение и техника. Втората е след промените от 1989 до 2011 година, когато видовете, броя и местата за дислокация на това въоръжение и техника се редуцират. За тях разказват непосредствените свидетели и участници в събитията генерал- лейтенант от резерва Кирил Цветков, полковник от запаса проф. д.в.н. Димитър Недялков, капитан II ранг от запаса Атанас Панайотов, полковник от запаса Ангел Тасев и полковник от запаса Асен Джоков.
Интерес към премиерата проявиха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Ралица Симеонова, членове на политическия кабинет на министъра, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Тодор Дочев, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, командирът на Командване за логистична поддръжка бригаден генерал Тодор Тодоров, офицери от Въоръжените сили, главният секретар на ИА „Военни клубови и военно-почивно дело“ Мария Москова, председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателят на СБЖ Снежана Тодорова и деятели на филмовото изкуство.image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка