Обявени са 373 места за прием на курсанти

Pan.bg 23 яну 2022 | 19:14 views (517) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Най-много са за специализациите „Полева артилерия“ и „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и киберсигурност”.

Със своя заповед министърът на отбраната Стефан Янев е обявил заявения брой места за прием на граждански лица във висшите военни училища за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за учебната 2022/2023 година. Общият брой на местата за трите висши военни училища е 373.


НВУ „Васил Левски“ ще приема 274 курсанти по 15 специализации, ВВВУ „Георги Беновски“ – 43 курсанти по 4 специализации, а ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ – 56 курсанти по 5 специализации. Традиционно за последните години най-много свободни места за прием има специализациия „Полева артилерия“ – 47. Следват „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и киберсигурност” – 34 места и „Противовъздушна отбрана на войските” – 31. Във ВВВУ „Георги Бенковски” по специализация „Летец-пилот” местата са 27 места. От тях за нуждите на Министерството на отбраната са заявени 23 места, а за МВР - 4 за летец пилот на хеликоптер. 20 от 56-те курсанти, които се предвижда да бъдат приети във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, са за специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“, т.е. за военни лекари.

На началниците на висшите военни училища е възложено със свои заповеди да създадат организация за провеждане на рекламна кампания и приемане на документите за кандидатстване и за провеждане на конкурсните изпити за прием на курсанти, съгласно действащата нормативна уредба.

Директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол” ще организира провеждането на рекламна кампания за набирането на кандидати за курсанти, съвместно с висшите военни училища, Централно военно окръжие, Военно-географска служба и Военномедицинска академия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка