Украинските артилеристи извършиха странна модернизация на самоходните оръдия "Гвоздика"

Pan.bg 05 дек 2021 | 16:54 views (1423) commentaries(0)
img
pan.bg

По време на неотдавнашно учение на артилерийски части на украинската армия беше забелязана странно модифицирана 122-мм самоходна артилерийска установка 2С1 "Гвоздика".Не, тази САУ не е получила нова цифрова автоматизирана система за управление на огъня, както в някои страни, сателитна навигация, модернизирани комуникации, прибори за нощно виждане или дистанционно управляема зенитна установка.

Вероятно, като се има предвид какви загуби бяха понесени по време на боевете през 2014-2015 г., екипажът е решил на първо място да се погрижи за защитата на своята бойна машина, която не се отличава с особено надеждна броня.

Вярно е, че изборът на материал, използван за това, е озадачаващ: отстрани е окачена гума, която частично покрива ходовата част. Също така, парче е прикрепено към люка пред работното място на механик-водача. Разбира се, няма нужда да се говори сериозно за факта, че всичко това по някакъв начин наистина ще помогне в битка. По-скоро се прави за самоуспокоение.

Нека припомним, че серийното производство на 2C1 "Гвоздика" започна преди петдесет години.

През 1991 г. серийното производство е прекратено. Голям брой такива самоходни оръдия след разпадането на Съветския съюз се озовават в армиите на получилите независимост републики.

В момента в Украйна те са най-масовите самоходни оръдия - общо войските имат около триста единици. Освен това, за да компенсират загубите, въоръжените сили бяха принудени да закупят такова оборудване от Чешката република.

Източник: rg.ru Снимка: cdnimg.rg.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0