Стартира националното компютърно подпомагано командно-щабно учение по поддръжка от страната домакин – „ПСД 21“

Pan.bg 26 окт 2021 | 17:45 views (417) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: ИЦ на МО


Заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и заместник-началникът на отбраната генерал лейтенант Цанко Стойков присъстваха днес, 26 октомври, на откриването на националното компютърно подпомагано командно-щабно учение по поддръжка от страната домакин – „ПСД 21“. В учението, което се провежда в района на Военна академия „Г. С. Раковски“ и ще продължи до 28 октомври 2021 г., участват още заместник-министри и ръководители на общо 14 министерства и държавни агенции.

Поддръжката от страната домакин е гражданска и военна помощ, оказвана в мирно време, при кризи или по време на война от държава домакин на съюзнически сили и организации, които са разположени, действат или преминават през нейната територия. Такъв тип учение се провежда за първи път и в него се включват над 70 представители от министерствата на отбраната, на външните работи, на вътрешните работи, на финансите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на околната среда и водите, на земеделието, храните и горите, Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Електронно управление“, Държавна комисия по сигурността на информацията, както и от Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО на територията на Република България (BGR NFIU). Участието на представители от държавните структури в „ПСД 21“ ще повиши подготовката и координацията между ведомствата.


С „ПСД 21“ ще се тества разработената от Министерството на отбраната процедура за организиране на дейностите по изпълнение на Националния план за оказване на поддръжка на съюзнически сили на територията на Република България. За целите на учението ще се използват софтуер за планиране и управление (JEMM) и симулационна система (JCATS).

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка