МО на Индия направи поръчка за 118 ОБТ Arjun Mk-1A за индийската армия

Pan.bg 24 сеп 2021 | 14:48 views (1383) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на globalsecurity.org

На 23 септември 2021 г. Министерството на отбраната (МО) направи поръчка във Фабрика за тежки превозни средства (HVF) в Avadi (щата Ченай) за доставка на 118 основни бойни танка (ОБТ) Arjun Mk-1A за индийската армия. Поръчката ще даде допълнителен тласък на инициативата Make in India в отбранителния сектор и е голяма стъпка към постигането й, предвидено от премиера Шри Нарендра Моди. Да припомним, че премиерът предаде първия ОБТ Arjun Mk-1A на началника на ГЩ на армията ген. M M Naravane в Ченай на 14 февруари 2021 г.

Mk-1A е вариант на ОБТ Arjun Мk-1, предназначен да подобри огневата мощ, мобилността и оцеляването. Със 72 нови функции и повече индийски части от варианта Mk-1, танкът ще осигури безпроблемна мобилност във всички терени, както прецизно прицелване през деня и нощта. Той е проектиран и разработен от Организацията за отбранителни изследвания и развитие (DRDO) чрез включване на множество подобрения в Arjun, основният боен танк на въоръжение в Индийската армия.

MK-1A е оборудван с точна и превъзходна огнева мощ, мобилност на всички терени и непобедима многопластова защита, осигурена от множество съвременни технологични системи. Той може да се справи с врага през деня и нощта, както от място, така и в движение. Благодарение на тези възможности, този местен ОБТ се оказва равен с всеки съвременен танк в своя клас по целия свят. Той е специално конфигуриран и проектиран за индийски условия и следователно е подходящ за разполагане за защита на границите по ефективен начин.

С тази производствена поръчка за HVF в Avadi се открива пробив в отбранителното производство за над 200 индийски доставчици, включително малки и средни предприятия, с възможности за заетост на около 8000 души. Това ще бъде водещ проект, демонстриращ местните способности в авангардни отбранителни технологии.

MBT Arjun Mk-1A е проектиран и разработен от Организацията за изследвания и развитие на бойни превозни средства (CVRDE), заедно с други лаборатории на DRDO в рамките на две години (2010-12). Дейностите по разработването започнаха от юни 2010 г. и танкът бе пуснат за войскови изпитания през юни 2012 г. Отне само 2 години, за да се разработи и внедри MBT Arjun Mk-1A за войскови тестове от публикуването на армейските изисквания. Обширната оценка бе проведена на различни
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
фази, обхващащи 7000+ километра преходи (както в DRDO, така и при войскови изпитания) и мащабни огневи тестове с различни боеприпаси през периода 2012-2015 г.Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


МО на Индия направи поръчка за 118 ОБТ Arjun Mk-1A за индийската армия

PREVIOUS PHOTO 1/4 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0