Чехия ще купи 155-мм френски самоходни гаубици

Pan.bg 15 сеп 2021 | 19:42 views (500) commentaries(0)
img пан.бг

Чехия ще купи 155-мм френски самоходни гаубици

Чешкото правителство одобри закупуването на 52 броя самоходни гаубици CAESAR 155 мм от френската компания Nexter Systems, монтирани на шаси Tatra. Както уточнява TsAMTO, новите самоходни оръдия ще заменят технически и морално остарелите 152-мм гаубици DANA (Delo automobilni nabijene automaticky), които са в експлоатация повече от четири десетилетия.

Правителството взе решение след доклад на министъра на отбраната Любомир Метнар. По -рано, на 1 септември 2021 г., придобиването беше одобрено от борда на военното ведомство.Съгласно подготвения проект на договор, 52 нови инсталации CAESAR ще бъдат пуснати в експлоатация в периода 2024-2026 г. Първите четири ще бъдат сглобени във Франция, докато останалите 48 броя ще бъдат произведени от местни производители в Чехия. Тежкото шаси на Tatra 8 × 8 и бронирана кабина ще бъде доставено на чешката холдингова компания CSG, която ще осигури сглобяването на гаубиците в страната.

Цената възлиза на 8,5 милиарда чешки крони (около 344 милиона евро). Делът на чешката индустрия в доставките ще бъде около 40% от стойността на договора.

Договорената от страните цена е преминала експертна оценка. Тя е окончателен и включва също разходите за инспекции и тестове, доставката на първоначални комплекти боеприпаси и резервни части, симулатори, обучение на специалисти и инструктори на въоръжените сили на Чехия, двугодишна гаранция, финансиране на непредвидени разходи, свързани с въвеждане на ново оборудване.

Очаква се подписването на договора между чешкото министерство на отбраната и Nexter Systems да стане до края на септември. Министерството възнамерява да предостави по -подробна информация за проекта в деня на сключване на договора.

Инсталациите CAESAR позволяват поразяване на цели на разстояние 38 км, скорострелност - 6 изстрела в минута. ACS може да стреля в широк спектър от боеприпаси, включително високоточни с GPS или лазерно насочване.


източник

милпрес
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка