Три постоянни специализирани комисии в областта на националната сигурност в НС

Pan.bg 05 авг 2021 | 12:56 views (644) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


22 постоянни комисии ще има в парламента, една от тях е по отбрана

На вчерашното и днешната си заседание депутатите приеха Правилника за организацията и дейността на Четиридесет и шестото Народно събрание. Гласувани бяха 22 постоянни парламентарни комисии. Една от тях е Комисията по отбрана. По предложение на Александър (Сашо) Александров и група народни представители бе поправено първоначалното предложение едновременно с Комисията по отбрана да има Комисия по националната сигурност. Това решение на временната комисия по подготовката на правилника предизвика определено смущение, с оглед на разбирането, че отбраната също е част от националната сигурност. До него се стигна поради настояването познатата ни Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения да бъде подкомисия на вътрешната комисия. И от желанието да бъде намален броят на комисиите.

Казусът бе решен с гласовете на народните представители. Така в парламента ще има три постоянни специализирани комисии в областта на националната сигурност: Комисия по отбрана, Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Председателството на комисията за службите ще бъде на ротационен принцип за една парламентарна сесия, като се редуват представители на шестте парламентарни групи, по ред, според броя на депутатите. Самото членство в комисията ще е на паритетен принцип, а заседанията й по принцип ще са закрити.

Така беше и в 44-ото Народно събрание. Както е известно 45-тото не успя да формира комисии, заради краткия си живот. Може би в състава на новата Комисия по отбрана ще видим Александър (Сашо) Александров от „Има такъв народ“, Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Атанас Зафиров от „БСП за България, Велизар Шаламанов от „Демократична България“, Джейхан Ибрямов от ДПС и може би Димитър Делчев от „Изправи се БГ! Ние идваме“. Разбира се, тези имена са на първо четене. За съжаление, в този парламент депутатите с експертиза в отбраната и националната сигурност, са твърде малко.

Предстои попълването на състава на парламентарните комисии
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка