/ВИДЕО/: В Китай демонстрираха приложението на танкови управляеми ракети

Pan.bg 30 юли 2021 | 21:46 views (928) commentaries(0)
img
pan.bg

Екипажите на китайските танкове ZTZ-99A демонстрираха използването на управляеми ракетни въоръжения.Тези бойни машини, известни още като Тип 99А, са оборудвани със 125 мм модификации на руските гладкоцевни оръдия 2А46 (Д-81ТМ). Те могат да изстрелват кумулативни боеприпаси с лазерно насочване през оръдията, което е аналогично на 9M119M комплекса "Рефлекс-М".

Вярно е, че такива учения никога не са били показвани досега и някои от експертите дори започнаха да твърдят, че КНР е решила да не разработва такива ТУР, но се фокусира върху разработването на нови бронебойни подкалиберни снаряди с подобрени характеристики. Всъщност индустрията на Поднебесната империя работи във всички направления.

Известно е, че такива ракети могат да унищожават цели на разстояния над 5000 метра, а артилеристите-оператори имат възможност да ловуват не само за различни бронирани машини, но и за нисколетящи хеликоптери на противника.

По-леките ПТУР също са включени в боекомплекта на най-новите модификации на средни танкове Тип 59А, бойни машини на пехотата ZBD-04. Очевидно има и версия на калибър 105 мм.

Предвид успехите на китайската индустрия при разработването на ракети от трето поколение, като комплексите HJ-12, е възможно в обозримо бъдеще да се появят танкови боеприпаси, работещи на принципа „Стреляй и забрави“.

Източник: rg.ru Снимка: cdnimg.rg.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0