Лейтенант Христо Генджов е носител на наградата „Сава Муткуров“

Pan.bg 26 юли 2021 | 18:50 views (397) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com


Избрал да служи в Шумен

Лейтенант Христо Генджов е тазгодишният носител на наградата „Сава Муткуров“. Младият офицер спечели приза на едноименния комитет за отличното си представяне по време на целия курс на обучение в Националния военен университет „Васил Левски“. Наградата е придружена и от парична премия в размер на 1000 лв., осигурена от застрахователно дружество „Армеец“, съобщават от комитета.
„Много съм горд от това признание, което получих и от комитета, и от града. Зная, че това отличие се дава на най-добре представилият се курсант-търновец, което ме радва още повече, защото и самият генерал Муткуров е търновец“, казва лейтенант Генджов и признава, че за него е било сериозно предизвикателство да постъпи в Националния военен университет не само заради специалността, която си е избрал „Мотопехотни и танкови войски“, а и защото университетът се намира в родния му град. „Така че тази красива награда е постижение за мен и резултат за добре изпълнените задачи и постигнатите резултати по време на обучението ми. В което обучение аз научих достатъчно за ген-майор Муткуров и зная, че той е първият офицер, поучил генералско звание в новата Българска армия. Той се явява гордост не само за мен като възпитаник на НВУ, но и на всички търновци, които обичат военната история“, категоричен е младият офицер.
След това лейтенант Генджов с вдъхновение разказва, че един от любимите му моменти от българската военна история е свързан именно с ген. Сава Муткуров. „След Освобождението, все още офицер, Сава Муткуров е назначен в милицията на Източна Румелия и активно участва в подготовката и реализацията на Съединението. Става дори член на временното правителство, образувано след преврата в Пловдив. Но около месец по-късно Сръбското княжество, недоволно от разширението на България, ни обявява война. Капитан Сава Муткуров поема командването на десния фланг и центъра при настъплението на сръбските войски към българския град Пирот. Брилянтните му военни ходове отблъскват редовната сръбска армия. Европейският печат тогава провъзгласява победата на България така: „Капитаните победиха генералите.“ След войната Муткуров е назначен за началник в Пловдивския гарнизон и командва 5-та пехотна бригада“, разказва лейтенант Генджов.
В Механизирания батальон в Шумен е избрал да започне кариерата си на офицер лейтенант Христо Генджов. Избрал го е, защото формированието участва в множество учения
зад граница с коалиционните сили на НАТО, както и в учения в Германия и Румъния. Освен това на Механизирания батальон му предстои да се разширява и после да се обедини с Механизирания батальон в Плевен и така да бъде образувана нова бригада. Батальонът предлага възможност за кариерно развитие и курсове за квалификация в чужбина, уточнява още лейтенантът.
„Аз съм първият военен в семейството ми. Сам реших, че искам да кандидатствам във Военния университет. Вдъхновиха ме вашите кампании. Бях в 11 клас, когато за първи път присъствах на презентация ва университета и за възможностите на офицерската професия. И, когато завърших Гимназията по строителство, архитектура и градоустройство, вече нямах колебания какво искам да уча“, обяснява лейтенант Генджов. Признава, че в началото му било трудно да се приспособи към новите порядки, но когато те станали просто ежедневие за него, вече нямал никакъв проблем.
„Не съжалявам за избора си. Тук намерих и много верни приятели, които вече ми липсват. Само ден след като получихме лейтенантските си пагони и вече не сме курсанти, си говорихме, че носталгията вече ни нападна. Но ще се виждаме, ще се чуваме, НВУ винаги ще е с отворени врати за нас“, усмихва се младият офицер, който не крие, че обича да чете философска литература. И може би благодарение и на нея, той е успял по-лесно да се справи с ежедневието и с всички промени в живота му, които са настъпили след като е станал курсант.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка