John Cockerill Defense и Thales представиха комбинирана система с оръдие и ракети, интегрирани на купола Cockerill 3030

Pan.bg 23 юли 2021 | 10:33 views (629) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на johncockerill.com

Белгийската компания John Cockerill Defense и френският оръжеен гигант Thales комбинираха успешно едни от най-известните си продукти и вече провеждат първи тестове на смесен вариант - оръдие и система реактивни снаряди с калибър 70 mm, интегрирани на купол Cockerill 3030.

Интеграцията на системите е изпълнена за по-малко от 6 месеца благодарение на опита на John Cockerill Defense в разработването на куполи и оръжейни системи и дългогодишната практика на Thales що се отнася до противовъздушна отбрана. Иновацията съчетава високата ефективност на оръдието 30х173 mm на John Cockerill Defense и способностите на 70 mm реактивни снаряди на Thales със и без насочване. Системата e монтирана на специална опора и е интегрирана в пълното бойно ползване на купола.

Куполът Cockerill 3030 е оборудван с 30 mm оръдие Mk44. Ефективността му се дължи на несравнима скорост и точност на огъня и предлага най-висока степен на надеждност. Куполът може да побере до 255 снаряда калибър 30x173 mm и разполага с най-модерните функции като Hunter-Killer, стрелба в движение и противодействие по избор на клиента. Куполът Cockerill 3030 е в активно производство и стотици бройки вече са продадени на клиенти от няколко континента.

Реактивните снаряди осигуряват комплексна оперативна способност, свързана с гъвкавостта при използването на управляеми и конвенционални боеприпаси. Лазерно управляемият FZ275 LGR дава голяма точност при обхват над 7 km, като по този начин ограничава допълнителните щети до минимум. От друга страна, реактивните снаряди без насочване позволяват насищане на зони или предупредителен огън на дистанция между 3 km и 9 km.

Целта на тази комбинация е да демонстрира нови способности на куполите на John Cockerill Defense с реактивни снаряди (оръжия за насищане на зони и насочване с висока точност). Разработката включва и версия, оборудвана с лазерно насочване за много по-висока точност - +/- 1 m при обхват от 6 km, намалявайки страничните щети. Подобна комбинирана система може да бъде ефективна алтернатива на ракетните системи при определени видове операции "земя-земя". Реактивните снаряди от този тип не са толкова мощни, колкото управляема противотанкова ракета, но могат да унищожат по-слабо защитени превозни средства или цели като инфраструктура, командни пунктове, големи площи или да доведат до небоеспособно състояние на тежко бронирани цели като унищожат външните им сензори.

John
Cockerill Defense е част от групата John Cockerill - белгийска компания с над 200 години опит и световен лидер за дизайн и производство на куполи и оръжейни системи за леки и средни бронирани машини. Компанията има активно присъствие и в България, като си сътрудничи с местни фирми и работи с български компании като част от глобалната си верига за доставки.

John Cockerill Defense има съвместно предложение за модернизация на българските Сухопътни войски с друг френски лидер в сектор отбрана - Nexter Group. Двете европейски компании предлагат на България своите най-съвременни и високотехнологични системи за модерни, високоефективни отбранителни решения.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка