При отпуск за кръводаряване военнослужещият да получава пълното си възнаграждeние

Pan.bg 20 юли 2021 | 18:17 views (692) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.co
m

Какви други промени в Закона за отбраната и въоръжените сили предлага служебното ръководство на Министерството на отбраната?По време на отпуск за кръводаряване военнослужещият да получава брутното си месечно възнаграждение, което включва основното месечно възнаграждение и допълнителните възнаграждения с постоянен характер към момента на започване ползването на отпуска. Това предвижда една от разпоредбите на проекта за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, подготвен от служебното ръководство на Министерството на отбраната. Според сега действащия закон военнослужещите имат право на отпуск, когато са кръводарители за деня на прегледа и кръводаряването, както и два дни след него. С промяната се цели прецизирането на текста, относно неговата финансова страна.

Военнослужещите са длъжни да изпълняват военна служба в срок от две години след завършване на квалификационен курс за съответната длъжност с продължителност повече от три месеца или на стойност, по-голяма от 5 минимални работни заплати. Така е сега по закона. Предложена е промяна, която предполага от текста да отпадне фразата „за съответната длъжност“. Така се разширява приложното поле на разпоредбата. Мотивите за това са, че „придобиването и повишаването на квалификацията на военнослужещите е свързано с модела за кариерно развитие. В повечето случаи военнослужещите се обучават за заемане на длъжност, изискваща определена длъжностна и/или допълнителна квалификация.

Военнослужещият не може да заеме „съответна длъжност“, без да отговаря на изискванията за придобита по длъжностна характеристика квалификация. В допълнение следва да се посочи, че разходите за обучение включват не само стойността на курса, но и такива, които ведомството разходва като: пътни, квартирни, дневни пари, застраховка и др. Има курсове, за които таксата за участие се поема от друга организация, но разходите за пътни, дневни и квартирни пари се поемат от Министерство на отбраната, стойността на които надвишават многократно, както разходите за курса, така и размера от 5 минимални работни заплати. В тази връзка, с цел защита на интересите на Министерството на отбраната, е необходимо с военнослужещите, изпратени на такива курсове, да се сключва допълнително споразумение“.

И още едно предложение, свързано с правото на военнослужещите мъже да ползват отпуск. В проекта се предлага те да ползват е следната разпоредба на Кодекса на труда: „Когато майката на дете до 2-годишна възраст или осиновителката на дете до 5-годишна
възраст почине или заболее тежко, поради което не може да се грижи за детето, съответната част от отпуските за раждане, при осиновяване и за отглеждане на дете се ползват от бащата (осиновителя). С негово съгласие тези отпуски могат да се ползват от един от неговите родители или от един от родителите на починалата или заболялата тежко майка (осиновителка) на детето, когато работи по трудово правоотношение.“ С тази промяна ще се допълнят досегашните права на военнослужещите в тази сфера, които са регламентирани в Закона за отбраната и въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка