ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ГЕОРГИ ПАНАЙОТОВ: СПОСОБНОСТИТЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ РАЗВИВАНИ

Pan.bg 17 юни 2021 | 12:21 views (2085) commentaries(0)
img
Способностите на Въоръжените сили трябва да бъдат развивани
Министър Георги Панайотов пред Pan.bg и списание „НАТО и България“

Интервю на Димитър Ставрев

Биография
Георги Панайотов е роден през 1968 г. в Поморие. Завършил е със златен медал Немската езикова гимназия в Бургас. Магистър по политология от МГИМО – Москва. Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранната, двустранната и регионалната дипломация, правата на човека и развитието. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическата служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция „Политика за сигурност“ на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция „Югоизточна Европа“.
Владее английски, немски, руски и албански език.


- Г-н министър, какви позиции ще защитава България на следващата Среща на върха на НАТО в Брюксел в контекста на Групата на 9-те сходно, но не еднакво мислещи от Букурещ?
- Към момента програмата на Срещата на върха на НАТО в Брюксел все още е в процес на обсъждане на серия заседания на различно ниво в Главната квартира на Алианса. Темите и окончателният дневен ред ще бъдат утвърдени на предстоящи срещи на министрите на отбраната и на външните работи на НАТО на 1 юни 2021 г. След приключването им, съгласно утвърдената практика, с Решение на МС на Република България ще бъде определен съставът на делегацията ни и пакет от рамкови позиции за срещата.

- Има ли вече точен график за изтеглянето на българския контингент от Афганистан, за транспорта на личния състав ще използваме ли годишния лимит от полети по инициативата SAC, каква техника ще бъде изтеглена от там, каква ще бъде дарена на афганистанската армия и каква ще бъде унищожена на място?

- Както вече бе обявено, от 1 май 2021 г. започна процес на постепенно и координирано изтегляне на силите на Алианса от Афганистан. Вече има планирани срокове за изтегляне на българския контингент, които са заложени в оперативния план на мисията на НАТО.
Част от ресурса, с който България разполага по инициативата SAC, ще бъде използван. Планирането му е в процес на координация с останалите страни
– участнички в тази инициатива, предвид ограничения брой самолети С-17. Основната бойна техника, с която българският контингент изпълнява задачите си в Афганистан, е получена по Споразумението за взаимно обслужване между Министерството на отбраната на България и Департамента по отбраната на САЩ (ACSA) и същата ще бъде върната на американската страна. По това споразумение се предвижда и договаряне на стратегически транспорт за връщане на личния състав в България. Не се предвижда даряване или унищожаване на имущества.
Съюзниците, включително Република България, ще продължат да подкрепят въоръжените сили, обществото и институциите на Афганистан в стремежа към постигане на трайна стабилност и сигурност в страната. Независимо от прекратяването на мисията, решено единодушно и след продължителен процес на консултации, НАТО остава трайно ангажиран с ключовите си приоритети спрямо Афганистан – подкрепа за мирния процес, противодействие на тероризма, развиване на устойчиво партньорство със страната.

- Какви ще са основните приоритети във вашата работа?
- Способностите на българските Въоръжени сили трябва да бъдат развивани и армията трябва да бъде модернизирана. Най-важният ресурс на отбраната са нейните кадри, нейните генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници и цивилни. Една от първите ми задачи е да се запозная с реалното състояние на боеспособността и боеготовността на Българската армия, както и със състоянието на пряко подчинените ми структури. След като приключи този процес на проверка и анализ, ще направя съответните изводи и преценки къде да насочим нашите усилия в управленската политика на МО. Успоредно с това ще работим по осигуряване подготовката на войските и нормалното функциониране на Министерството на отбраната.
В момента се провеждат учения, предстоят и нови – както национални, така и по линия на НАТО и двустранното сътрудничество със САЩ. Ще работя активно за по-нататъшното укрепване на доверието и задълбочаването на стратегическите отношения между партньорите в рамките на НАТО и ЕС. Във всички свои решения ще се опирам на военната експертиза и становището на стратегическото ръководство от Щаба на отбраната.
Чака ни много работа, макар и за кратко време. Искам да изразя надежда, че ще осигурим една стабилна среда на сигурност, така че България да посрещне спокойно предстоящите избори, а също така да бъде един предсказуем и стабилен съюзник в рамките на НАТО и ЕС.

Интервюто взе Димитър СТАВРЕВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка