Виетнам обяви за 128 свалени американски хеликоптера от съветски РПГ-7

Pan.bg 12 юни 2021 | 21:47 views (891) commentaries(0)
img
pan.bg

Във Виетнам разкриха за загубата на американски хеликоптери от съветските РПГ-7.

В чест на 60-годишнината от официалното приемане на противотанковия гранатомет РПГ-7, виетнамските власти решиха да разкрият някои класифицирани материали по отношение на това оръжие. Както се оказа, през периода на американската война във Виетнам американските военновъздушни сили са загубили в тази страна 128 хеликоптера свалени само с помощта на съветския РПГ-7.

„За популярността на ръчния противотанков гранатомет РПГ-7 свидетелства факта, че от началото на 60-те години са произведени повече от 9 милиона единици от тези оръжия. Това е най-популярното противотанково оръжие в света - използвано е практически във всички големи войни и въоръжени конфликти през последните 50 години, включително войната в Сирия. По време на войната във Виетнам, Освободителната армия използва РПГ-7 за унищожаване на самолети - бяха свалени поне 128 военни хеликоптера, повечето от които американски. Това може да се разглежда като подвиг на нашата армия и хората във войната за съпротива на САЩ“, съобщава виетнамският вестник „Soha“.

Днес съветските, а сега руски ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7 се използват по целия свят. Както показва статистиката, болшинството се доверява точно на съветското и руското оръжие, същевременно чуждестранните аналози и копия не осигуряват необходимата надеждност.

Източник: avia.pro Снимка: avia.pro

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка