Трите военни училища със сериозни амбиции до 2026 година

Pan.bg 20 апр 2021 | 18:08 views (410) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: otbrana.com

НВУ ще акредитира нови професионални направления и ще стартира обучение за „срочна служба в доброволния резерв“. ВВМУ ще разширява опита си в киберотбраната, ще има научно-изследователски кораб и дълбоководен басейн. ВВВУ ще увеличава професионалните си направления, ще работи за придобиване на леки учебни самолети, ще обучава чуждестранни студенти и професионални пилоти.


Военното ни образование не само ще се запази, но предстои да придобие и нови способности. Това поне е заложено в проекта на План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г.

Националният военен университет „Васил Левски“,

ще работи за акредитиране на професионални направления „Машинно инженерство“ и „Архитектура, строителство и геодезия“, както и специалности в тях. От 2021 г. за подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството и подобряване комплектоването на военните формирования с резервисти и запасни, там ще стартира обучение на българските граждани за „срочна служба в доброволния резерв“. За унифициране и оптимизиране на началната военна подготовка и с цел провеждане на единен подбор и прием на военнослужещи за нуждите на въоръжените сили ще се създаде Единен център за начална военна подготовка. До края на 2026 г. НВУ трябва да има 12 танка, 16 бойни бронирани машини и 16 артилерийски системи над 100 мм.

Очаква се през тази година

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“

да придобие научно-изследователски кораб, който да изпълнява задачи по изследователска дейност, като паралелно и в допълнение на това ще осигурява практика за обучаемите. Научноизследователският кораб ще осигурява и потребностите на Военноморските сили за хидрографски и хидрологични изследвания, както и ще изпълнява и други задачи в интерес на сигурността и отбраната. През следващата година се планира да започне функционирането си, изграждащият се към момента, Учебен център по кибероперации. Наред с ежедневния учебен процес, в лабораториите и кабинетите от центъра ще се провеждат симулации на различни киберситуации (атаки, инциденти и др.). За 2023 г. е предвидено въвеждането в експлоатация на дълбоководен басейн на територията на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. Съоръжението, е записано в проекта, ще осигури в пълен обем международните и национални изисквания и стандарти за работа и евакуация под вода, подготовката на екипажи и водолази за изпълнението на различни евакуационни процедури и процедури по търсене и спасяване под вода. До
края на 2026 г. Морското училище трябва да има 4 спомагателни кораба.

Като единен център за комплексно авиационно образование възстановеното преди година

Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“

планира да работи за придобиване на леки учебни самолети. Паралелно с това се предвижда развитие на инфраструктура за летателна и техническа експлоатация; разработване на качествено нова учебна документация за обучение на курсанти и студенти, синхронизирана с изискванията на Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) и Международната организация за гражданска авиация (ICAO) за обучение на авиационен персонал, с отчитане на утвърдените стандарти в НАТО и ЕС. И тук ще се полагат усилия за разкриване на нови професионални направления „Администрация и управление“ и „Комуникационна компютърна техника“, както и на съвместни програми с авиационни компании и Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“. Планът предвижда във ВВВУ да се създадат условия за обучение на чуждестранни студенти и актуализиране на предлаганите курсове, включително и за професионални пилоти CPL(А), както и разработване на съвместни проекти с професионални гимназии по професия „Авиационен техник“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка