САЩ работят ударно по супер ефективна лазерна система за ПВО

Pan.bg 08 мар 2021 | 17:46 views (404) commentaries(0)
img
пан.бг

Изстрел за 1 долар: защо САЩ работят по лазерна система за ПВО


Изглежда далечното бъдеще вече е настъпило. Лазерните оръжия от научно-фантастични филми и книги вече се приемат рутинно от американската армия, като бързо се превръщат в нещо обичайно. Как Русия може да отговори на това ?


Първо трябва да реши, защо изобщо се нуждае от лазери? Дали военните вече нямат достатъчно конвенционални снаряди и ракети? Всъщност, въпреки привидната екзотика, лазерните оръжия имат редица предимства пред тях. Може би основното е, че е много по-евтино и по-икономично за използване. Основната цел на проектираните лазерни системи е да противодействат на БЛА, снаряди, мини и дори на вражески крилати ракети. Мери Милър, помощник-министър на отбраната за изследвания и развитие, потвърди, че тяхното развитие е приоритет за Пентагона:

Един лазерен изстрел е относително евтин. А алтернативата е управляема ракета с много милиони долари.

Всъщност стрелбата по изключително плодотворните дронове през последните години е изключително скъпо удоволствие. Американските военни са принудени да вземат предвид факта, че както Китай, така и Русия вече имат БЛА и ударно-разузнавателни БЛА. Освен това те редовно се оказват под минометни и ракетни атаки в Ирак и Афганистан. Голям интерес представлява система за ПВО, базирана на използването на боен лазер. Смята се, че цената на един изстрел е нещо като един долар. Звучи фантастично.

САЩ отдавна се развиват в тази посока. През 2010 г. Kratos Defense & Security Solutions започна работа по проект за система за лазерно оръжие (LaWS) за американския флот. Вече две години по-късно боен лазер успя да удари успешно въздушна цел. От 2014 г. на USS Ponce (LPD-15) в Персийския залив е тествана лазерна система от 30 kW. Миналата година в Тихия океан БЛА също беше унищожен успешно от лазер с приблизителна мощност от 150 kW от десантния кораб USS Portland. И през 2021 г. лазерът Lockheed Martin HELIOS е инсталиран за тестване на USS Preble.

Както можете да видите, американският флот активно разработва усъвършенствани лазерни оръжия, които могат да се използват срещу безпилотни летателни апарати, ракети и малки лодки. Пентагонът не възнамерява да ограничи използването му само до големи морски превозвачи. Освен това паралелно беше започнато изпитване на 5 кВт лазерна система за ПВО на бойни машини Stryker. През 2017 г.
на военния полигон Fort Sill лазерът MEHEL (Mobile High-Energy Laser) успешно удари въздушна цел. Американците потвърдиха, че такива системи за противовъздушна отбрана са способни да свалят малки и средни безпилотни летателни апарати. В същото време MEHEL работи безшумно, а лазерна инсталация и радар могат да бъдат инсталирани едновременно на един брониран автомобил за откриване и проследяване на цели.

Може би единственият недостатък на такъв комплекс за противовъздушна отбрана може да се счита необходимостта да се поддържа висока мощност на инсталацията за унищожаване на целта с лазерна енергия. Неговият лъч работи като горелка, разтопявайки повърхността на БЛА или ракета, причинявайки експлозия на гориво или разрушаване на системата за управление. Също така трябва да запази фокуса върху определена точка за няколко секунди, което не е лесно с летящи цели. За да разрешат този сериозен проблем, американците поеха по-различен път.

Според Popular Mechanics за сухопътните войски на САЩ е разработен тактически импулсен лазер - USPL (Ultrashort Pulse Lasers), който е способен да генерира енергиен импулс с мощност 1 терават със продължителност 200 фемтосекунди. Какво ще им даде това? За разлика от конвенционалните дългодействащи лазери, този може не само физически да унищожи летяща цел и да заслепи нейните сензори, но и да генерира локални електромагнитни смущения. Тоест, по същество USPL ще работи като насочена електромагнитна бомба, претоварвайки и унищожавайки електрониката. Дори ако бойният лазер няма време да изгори БЛА или крилата ракета и нейните контролни сензори, локален електромагнитен импулс ще завърши работата.

Това е много сериозно. Как Русия може да отговори на такава заплаха ?

От 2017 г. Русия работим върху собствения си боен лазер, наречен „Пересвет“, а от 2018 г. те са на експериментално бойно дежурство. Повечето от информацията за този комплекс е секретна, но е известно, че лазерният комплекс консумира много енергия и поради това в момента е проблематично да се направи преносим. Combat Laser е най-ефективен при хубаво време, но мъглата, снегът и дъждът могат да повлияят отрицателно на неговите характеристики. През 2020 г. Peresvet беше тестван в Сирия. Вероятно в бъдеще система за ПВО, базирана на използването на бойни лазери, ще защитава руските военни бази.

Очевидно е, че руската лазерна система се нуждае от допълнително усъвършенстване.

източник
репортер.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка