Министър Красимир Каракачанов: Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за СВ не е прекратен

Pan.bg 07 мар 2021 | 08:00 views (994) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

Проектът за придобиване на нов тип бойна бронирана машина за Сухопътните войски не е прекратен. Предложил съм стартираната процедура да бъде прекратена от Министерския съвет, защото двете фирми, които останаха на финала, са посочили цени, по-високи от сумата, която ни е гласувал българският парламент“. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на 4 март 2021 г. в отговор на журналистически въпроси след годишната конференция на началника на отбраната. „Пред мен имаше две алтернативи. Едната - да поискаме от парламента да увеличи предложените финансови средства за реализацията на проекта, което аз смятам за нецелесъобразно не само заради Ковид пандемията. Считам, че при подходящи условия може да се впишем в гласуваните вече финансови средства, ако променим някои от изискванията на техническото задание“, поясни министърът на отбраната. „Вторият вариант е да се проучат възможностите на българския военно-промишлен комплекс. Възложил съм на търговско дружество ТЕРЕМ, което е структура на Министерството на отбраната, да изготви доклад за възможностите бронираните машини да бъдат изградени на базата и с усилията на българския военно-промишлен комплекс. Когато този доклад е готов, ще може да се ориентираме какъв да е подходът. Ние ще подготвим цялата експертиза“, разясни министър Каракачанов. Той отбеляза, че на този етап не е редно да се прибързва и предстои решението за реализацията на проекта да бъде взето от следващото правителство.

Министър Каракачанов коментира и проблема с ниския нальот на военните пилоти. „През 2017 г. перспективата беше ужасяваща. Изтребителната авиация и Су-25 бяха пред приземяване. Ако не бяхме взели мерки за ремонтирането на самолети МиГ-29 и за възстановяването и модернизацията на Су-25, ние буквално вече нямаше да имаме летящи самолети“, посочи той. Проблемът с нальота на летците може да бъде решен с увеличаване на броя на изправните самолети, годни за експлоатация, и с въвеждането на новия тип боен самолет F-16, разясни министърът на отбраната.

„Знаете проблемите с осигуряването на армията в миналото, респективно на Военновъздушните сили, но политическото и военното ръководство през последните години постигна много“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Tой отчете, че има проблеми и със състоянието на учебната авиация, но увери, че се работи и увеличаването на броя на
изправните учебни самолети е на финален етап. Сред постигнатите успехи от ръководството на Министерството на отбраната началникът на отбраната акцентира върху ремонта на изтребители МиГ-29, ремонта и модернизацията на Су-25, както и сключения договор за нов тип боен самолет F-16.

Адмирал Ефтимов използва възможността да подчертае важността на експертизата, създадена в Министерството на отбраната при подготовката и сключването на проектите за модернизация на Българската армия.

На въпрос за броя на заболелите военнослужещи от COVID-19 министър Каракачанов посочи, че заболяването е засегнало 2% от личния състав на Българската армия. „Като цяло ситуацията е под контрол. Ако направим сравнение с общия брой на заболелите български граждани, този процент е значително по-нисък. Това се дължи на личната дисциплина, която един военнослужещ има“, каза министърът на отбраната. Той благодари на медиците от ВМА и от военните болници в страната, които са на първа линия в борбата с пандемията и лекуват не само военнослужещите, но и голяма част от заболелите граждани. „Ние мобилизирахме и военнослужещите, които имат медицинска подготовка, за да облекчат труда на лекарите и на медицинския състав във военните болници. Благодаря и на тях, защото ние им вменихме допълнително задължение, което те изпълниха с достойнство“, заяви министър Каракачанов.

„Най-важното, заложено в План 2026, е реорганизирането на командната структура на Българската армия. Стремим се да въведем командвания за всяка мисия и операция зад граница, за да може на военното и политическото ръководство да бъде представен най-добър вариант за използването на Въоръжените сили в случай на криза, който да отговаря на обстановката, действията и синхронизирането с механизмите на колективната отбрана, за да се спести и ресурс“ заяви началникът на отбраната адмирал Ефтимов в отговор на журналистически въпрос.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка