В МО на Индия признаха нецелесъобразността на закупуването на 118 танка Arjun MK-1A /СНИМКИ/

Pan.bg 26 фев 2021 | 11:51 views (900) commentaries(0)
img pan.bg

Редица индийски издания публикуваха похвални статии за новия индийски танк.

В индийската преса словесните битки за целесъобразността на закупуването на 118 танкове Arjun Mk-1A от индийското министерство на отбраната не стихват. Вълната от негативни отзиви беше причинена от цената на новия индийски танк и неговата съмнителна ефективност. Съобщава «Военное обозрение».

image

Индийският производител предлага на военното ведомство на страната да закупи танкове на цена над 7 милиона долара за брой. Военни експерти считат, че танк, закупен за тази сума, трябва да бъде „практически съвършен“. От декларираните тактически и технически характеристики обаче става ясно, че танкът Arjun Mk-1A все още е далеч от техническото съвършенство.

image

Редица индийски издания публикуваха похвални статии за новия индийски танк. И така, в доклада на агенция NDTV Arjun Mk-1A е наречен „един от най-модерните танкове на нашето време“. Говорейки за разликите между индийския танк Arjun Mk-1A и руския T-90, наблюдателят Вишну Сом не спомена, че T-90 е с една трета по-евтин, да не говорим за другите предимства на руската бойна машина. Каза се само, че „има области, в които Т-90 има преимущество“.

image

Индийските военни посочват още един проблем - твърде голямата маса на танка Arjun Mk-1A. Подобна тежест несъмнено ще създаде трудности при прехвърляне на бойната машина по мостове и в планински терен. Индийският танк тежи около 68 тона. А в актуализираната модификация на Arjun Mk-1A, масата му ще бъде още по-голяма. Именно този факт, заедно с цената и липсата на способност за изстрелване на противотанкови управляеми ракети (ПТУР), поражда въпроси от представители на индийското министерство на отбраната.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка