42-ият контингент от въоръжените ни сили получи оценка „Боеготов“ за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан

Pan.bg 25 фев 2021 | 19:30 views (308) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: МО

Четиридесет и вторият контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“, получи днес, 25 февруари, оценка „Боеготов“. Проверката на степента на подготовка, уменията и способностите на командния и личния състав, определен за изпълнение на задачи по време на предстоящата мисия, беше извършена от комисия от Съвместното командване на силите. Това е първата сертификация на военно формирование от Въоръжените сили на Република България, проведена съгласно изискванията на новите стандарти за силите на Съюзното командване по операциите на НАТО за сухопътни щабове и формирования (AFS Vol.VII-CREVAL).

Комисията, с председател полковник Юлиян Петров – началник на отдел „Съвместна подготовка” в СКС, оцени бойните способности на националния елемент, ротата за охрана и щабните офицери от 42-ия контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан. През изминалите два дни на Учебен център „Марино поле” военнослужещите демонстрираха способностите си в рамките на проведеното тактико-специално учение на тема: „Действия на ротата при охрана на база“.

Непосредствената подготовка на контингента започна през декември и се проведе във военно формирование 34840 - Карлово и на Учебен център „Марино поле”.

Ротата за охрана е с командир майор Милен Проданов и в състава й са включени военнослужещи от формированията на 61-ва механизирана бригада на Сухопътните войски. Задачите, които се предвижда да изпълнява ротата в Афганистан, са свързани с охраната на част от вътрешния периметър на база „Летище Баграм“, носене на дежурства в базовия оперативен център и др.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка