Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов откри конференцията „Логистиката и обществените системи“

Pan.bg 25 фев 2021 | 18:58 views (1126) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„Приветствам бригаден генерал Иван Маламов, който пое нелеката задача да организира за първи път научна конференция на тема „Логистиката и обществените системи“. В трудното време, в което живеем, научните форуми, конкурси и проекти в НВУ „Васил Левски“ продължават да утвърждават Военния университет в образователното пространство в страната и в чужбина. В подкрепа на това е и тази конференция, която дава възможност за първи път на едно място да се споделят идеи, мнения и виждания както за военната, така и за бизнес логистиката и нейните социални измерения“. Това заяви днес, 25 февруари, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването му.

Форумът се провежда под патронажа на началника на отбраната. В него участват учени от български и чуждестранни университети, работещи в сферата на логистиката, докторанти, студенти и курсанти от Военния университет в старата ни столица. Поради противоепидемичните мерки в страната събитието се провежда онлайн. В него се включиха и експерти от Министерството на отбраната, Командването на Сухопътните войски, Съвместното командване на специалните операции, бригада „Логистика“ и 110-и логистичен полк. Фирми от българската военно-промишлена индустрия представиха своята дейност и продукция пред аудиторията.

В обръщението си към участниците в научната конференция адмирал Ефтимов открои направленията във военната логистика, които представляват традиционен интерес, свързани с националната икономика и осигуряването на войските и силите. Той подчерта динамичното развитие на логистиката в стопанската сфера, както и посочи, че съвременните реалности преди и по време на пандемията налагат нов, трети модел на приложение - социалната логистика. По думите му, тя въвежда човешкия фактор в системите и прилага логистични принципи, методи и инструменти при решаване на проблемите на обществото.

„От военна гледна точка трайното влошаване на средата на сигурност наложи НАТО да промени фокуса в развитието на способностите, пренасочвайки усилия към операции за колективна отбрана. Силите, които ще ги провеждат, включително националните сили за отбрана, е необходимо в бъдеще да поддържат висока степен на готовност, която е в пряка функция от логистичното им осигуряване“, заяви началникът на отбраната. Той акцентира на резултатите от прегледа на способности в структурите на Въоръжените сили, които налагат оптимизиране на организационните структури, включително на системата за логистично осигуряване.

„Анализът показва, че за изпълнение на задачите, нашата система
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
следва да притежава необходимите логистични способности и функционалности, гарантиращи както логистична поддръжка на националните сили, така и своевременното осигуряване на силите на Алианса, които реагират на наша територия“, заяви адмирал Ефтимов. Той бе категоричен, че поетите национални ангажименти за осигуряване на адекватна поддръжка на страната домакин са намерили своето приложение в разработените национални доктрини и планове, при определянето на процедури и развитието на способности за осигуряване на действията на съюзни сили на територията на страната. Тази задача излиза извън рамките на Въоръжените сили и е приета на национално ниво, подчерта началникът на отбраната. Той посочи, че е необходимо да се осигури синергия в рамките на НАТО и на национално ниво, както и на свързаност с инициативите на ЕС в това направление.

Намерението на организаторите от НВУ „Васил Левски“ е конференцията да стане ежегодна.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов откри конференцията „Логистиката и обществените системи“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка