Танк Т-14 "Армата" успя да прихване цели без човешка намеса

Pan.bg 25 фев 2021 | 11:28 views (1221) commentaries(0)
img
pan.bg

Най-новият руски танк Т-14 "Армата" е тестван успешно при самостоятелно търсене и прихващане на цели на бойното поле.

Според източник от военно-промишления комплекс, системата за управление на огъня на танка е осъществила захват на цели без участието на членовете на екипажа.

- Системата за управление на огъня (СУО) на "Армата" има цифров каталог със сигнатури на типови цели на бойното поле, включително танкове, БПМ, хеликоптери и т.н. Елементите на изкуствения интелект позволяват на бордовите изчислителни средства на машината самостоятелно да търсят цели на фона на сложна повърхност, да ги разпознават, включително само по част от обекта, видим зад укритие, да извършват подбор по приоритет и да ги съпровождат“, РИА Новости цитира източника.

Един от тестовете за СУО беше извършен с помощта на математически модели и полу-естествени макети, включително фотоконтрастни изображения и матрици-имитатори на топлинно излъчване.

- Също така, бяха проведени тестове на полигона, където руски бронирани машини бяха използвани като цели за търсене от „Армата“. Според резултатите от всички етапи е потвърдено съответствие на ефективността на системата с декларираните бойни характеристики ", каза източникът и добави, че Т-14 използва комбиниран прицел, който работи във видимия и инфрачервения диапазон за търсене и разпознаване на цели.

Събеседникът отбеляза, че решението за поразяване на целта все още се взема от човека - командира на екипажа. Независимо от това, за първи път в историята на танкостроенето се извърши независимо търсене на вражески обект от машина. В другите танкове има само автомат за проследяване на целта, който приема, че екипажът ръчно намира и избира цел.

Агенцията отбелязва, че пресслужбата на "Уралвагонзавод" потвърждава за тестовете на СУО "Армата" за автоматично търсене и прихващане на цели, но не разкрива подробности.

Източник: rg.ru Снимка: Vitaly V. Kuzmin/ wikimedia.org

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка