IDEX 2021 - Модернизираният "Солнцепек" ще може да бъде експортиран след 2023 г.

Pan.bg 24 фев 2021 | 11:17 views (759) commentaries(0)
img
На 24 февруари 2021 г. по време на международното изложение за оръжие IDEX 2021 в Абу Даби (Обединени арабски емирства) генералният директор на "Омсктрансмаш" (част от концерна "Уралвагонзавод") Игор Лобов съобщи, че завършва модернизацията на експортната версия на Тежката огнехвъргачната система ТОС-1А "Солнцепек".

„В рамките на две години ще получим паспорт за износ (документ, съгласуван с Министерството на отбраната на РФ, дефиниращ облика за износ на военни продукти със съответното име - бел. ред.)Модернизираната ТОС-1А "Солнцепек" ще бъде оборудвана с подобрена система за управление на огъня. "В съвременната практика се използва нова компонентна база, т.е. техническите решения стават все по-съвършени, машината ще стане по-точна при поразяване на цели. В хода на модернизацията те ще подобрят и управляемостта на тактическо ниво. "Говорим за въвеждане на обща система, която ще позволи на командира да контролира няколко бойни машини наведнъж. Особено внимание се отделя на подобряването на сигурността на машините" заяви Лобов.

ТОС-1А "Солнцепек" също така ще бъде оборудвана с по-ефективна защита срещу противотанкови оръжия. Модернизираният експортен вариант ще получи и подобрена система за геолокация и редица други технически решения.

Игор Лобов заяви още, че операторите на ТОС-1А "Солнцепек" са положително настроени към опита на експлоатацията на системата в бойни условия. „Във всички операции, в които участва таз исистема, военните използваха оборудването, което произвеждаме, изключително ефективно“ информира той. Според него загубите на ТОС-1А "Солнцепек" са били минимални по време на бойни операции. „Имаше новини с невярна информация, но нито една от тях не бе потвърдена“ добави ръководителят на "Омсктрансмаш". Както отбеляза Лобов, врагът често напускаше позиции, само когато научи за появата на ТОС-1А "Солнцепек".

Системата ТОС-1А "Солнцепек" се състои от пускова установка и няколко поддържащи машини, базирани на шасито на ОБТ T-72. ТОС-1А "Солнцепек" е предназначена за унищожаване на леко бронирани превозни средства, ликвидиране на персонал на открити площи или в укрития, създаване на огнища на пожари и димни завеси с димни запалителни боеприпаси.

ТОС-1А "Солнцепек" е оборудван с 220-милиметрови боеприпаси с обемна детонация, използващи впръскането на горимо вещество под формата на аерозол и взривяване на получения газов облак. По отношение на мощността те са сравними с ултра-малките тактически ядрени оръжия, но нямат радиационен ефект на унищожаване.

През януари Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че доставките
на модернизираната система ТОС-1А "Солнцепек" за руските войски ще започнат през 2021 г.

На снимката: Тежка огнехвъргачка ТОС-1А "Солнцепек" (сн.: МО на Русия)
imageг.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка