Най-новият военен паметник е в село Яворово, област Стара Загора

Pan.bg 30 ное 2020 | 08:42 views (428) commentaries(0)
img pan.bg
Изтоичник: Otbrana.com

Новият военен паметник в село Яворово, община Стара Загора, издигнат в памет на 62-мата местни жители, дали живота си във войните за национално освобождение и обединение на България, беше тържествено открит на 17 октомври т.г. В ритуала участваха военнослужещи от военни формирования 24150, 48430, 44200 и 54140 от състава на 2 механизирана бригада с почетен караул и знаменна група с националното знаме. Военният духов оркестър на бригадата пресъздаде тържествена атмосфера на площада пред кметството на с. Яворово.

Командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов в качеството си на началник на гарнизон Стара Загора прие строя на почетния караул, след което с кмета на с. Яворово инж. Жечо Жечев откриха паметника.

В словото си господин Жечев припомни на присъстващите героизма на 62-мата герои на с. Яворово и благодари на представителите на община Стара Загора и членовете на Народно читалище „Ахинора 2006“ и Народно читалище „Подбуда“ за инициираната от тях дарителска кампания за набиране на средства, която успя да обедини и приобщи към каузата десетки яворовци, които откликнаха на призива. Родолюбивото дело на наследниците беше осъществено с финансовата подкрепа на Община Стара Загора и Министерството на отбраната. Автор на проекта е художникът-скулптор Наско Настев, членове на авторския екип са арх. Красимир Добрев и инж. констр. Стефка Райнова. Паметникът е изпълнен от фирма „Скалгран“ ЕООД.

На събитието присъстваха госпожа Анелия Овчарова от отдел „Култура” на община Стара Загора, представител от Старозагорската митрополия и подполковник Николай Николов – командир на военно формирование 48430.

Тържествения ритуал завърши с поднасяне на венци пред паметника на славните герои на с. Яворово.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*