Президентът Румен Радев ще наблюдава днес тактическото учение “Балканска стена 20”

Pan.bg 27 окт 2020 | 11:37 views (518) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ген. Румен Радев ще присъства утре на деня за демонстриране на способности на тактическо учение “Балканска стена 2020”, съобщава неговата пресслужба. Събитието се провежда на полевия учебен полигон „Корен" край Хасково.

Темата на учението на 61-ва механизирана бригада „Балканска стена - 2020” е „Участие на механизираната бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент". В него участват близо 3 000 военнослужещи със стотици единици бронетанкова и автомобилна техника.

„Учението на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”, което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е най-мащабното през последните 20 години. В него участват над 2400 военнослужещи и около 700 единици техника. То има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования“, каза днес пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който наблюдава изпълнението на задачите от военнослужещите заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщава Пресцентърът на МО.

Основната задача, поставена с учението „Балканска стена“, е: „Цялата 61-а механизирана бригада да бъде развърната на поле, в истински условия. В продължение на почти 18 години това бе правено първо с един батальон и след няколко месеци – с друг батальон. След 18 години имаме възможности и ресурсно осигуряване, които ни позволяват цялата бригада да дойде на това учение“, посочи бригаден генерал Валери Цолов, който е офицер, провеждащ учението. „Днес бяха демонстрирани способности в един междинен етап в цялостното провеждане на тактическото учение с бойни стрелби. Учението продължава с действия на отбранителна тематика“, каза още бригаден генерал Цолов и благодари на медиите за интереса: „Така се виждат реалните възможности на Българската армия. Днес видяхте взаимодействието, работата на командирите, работата на щабовете. Това имаме като техника, това владеем до съвършенство, с това сме готови да изпълняваме нашите задачи. Когато българското общество ни даде нова техника, бъдете убедени, че ние ще я изучим и използваме“, посочи още бригаден генерал Цолов.
Той благодари на кметовете на общините Хасково и Стамболово, които са предоставили за ползване общински имоти извън района на полигона, на МВР за организацията на движението по републиканската пътна мрежа и на НКЖИ за подкрепата, оказана за предислоциране на техниката от пунктовете за постоянна дислокация до
Учебен полигон Корен. Съществената работа по организацията на учението е извършена от Командването на Сухопътните войски, реалното планиране и водене на боя – от ръководството на 61-а механизирана бригада. „Нека отдадем заслуженото и на българския войник, сержант и офицер за техния висок професионализъм и всеотдайност към професията, за да е сигурно българското общество, че ние сме в състояние да изпълним нашите задачи“, каза още той. Бригаден генерал Цолов подчерта, че са се съобразили с условията на пандемия, в които е проведено това мащабно учение, и са взели необходимите мерки за предпазване от заразяване с Covid-19.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка