Новият основен боен танк /ОБТ/ на Китай - реалност и прогнози

Pan.bg 26 окт 2020 | 08:13 views (1267) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
През последните десетилетия китайската индустрия разработи разнообразие от основни бойни танкове и преоборудва армията. Очевидно е, че точно в момента може да се продължи разработването на напълно нов ОБТ, вкл. принадлежащи към следващото поколение. Официалната информация за този проект - ако той съществува - все още не е публикувана. Има само няколко изтичания на информация, които могат да бъдат свързани с хипотетичен проект.

Реалност и прогнози

В края на осемдесетте години Китай прие първия си танк от 3-то следвоенно поколение, Тип 88. Смята се, че скоро след това специализираните предприятия започнаха работа по въпросите за създаването на следващото поколение . Това обаче не беше официално съобщено и всички данни за това идват само от чуждестранни източници.

Според тяхната информация от 1992 г. е разработен проектът за ОБТ "9289". Конструирането продължи няколко години и спря през 1996 г. по неизвестни причини. В края на деветдесетте години стартира нов проект с индекс "9958", резултатът от който, смята се, е истински експериментален танк. Предполага се, че прототипът, известен като CSU-152, е построен и тестван през 2003 г. Чуждестранната преса цитира някои технически аспекти на проекта, но по-късно не се получават нови данни. За това могат да се намерят различни обяснения.


Елементи на ОВТ , показани миналата година. Фото клуб.6parkbbs.com

Любопитно е, че през периода на предложеното развитие на 4-то поколение MBT, КНР разработи и пусна в серия няколко машини от предишнато, трето. И така, до средата на деветдесетте години, производството на "Тип 88" продължи в различни модификации, след което в серията беше поставен по-модерният "Тип 96". В началото на 2000-те години е създаден перспективен танк тип 99, който все още се произвежда и е претърпял няколко подобрения.

По този начин, въпреки всички очаквания на чуждестранни експерти и специализираната преса, Китай не ускорява работата по следващото поколение ОБТ и не бърза да създава принципно нови машини. В същото време продължава развитието на настоящото 3-то поколение, насочено към получаване на максимални резултати.

Стари течове

Първите технически подробности за китайския проект от ново поколение станаха известни само преди няколко години. Изданието на Jane публикува данни за CSU-152, получени от неговите източници. В този случай ставаше въпрос само за най-общите характеристики, но не и за точните характеристики или хода на проекта.


Предложеният интериор на обитаемото
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
отделение. Фото клуб.6parkbbs.com

Jane's пише, че CSU-152 има традиционно оформление, но може да получи необитаемо бойно отделение. Очакваше се засилена защита на челната проекция въз основа на комбинирана броня, вкл. с керамични или уранови елементи. Не беше изключено използването на динамична защита. Основното въоръжение се счита за ново 152-мм оръдие с автоматичен заряд и модерна система за управление на огъня. Използването на необитаема кула и отделно обитаемо отделение постави специални изисквания към електронното оборудване.

Нови съобщения за техническите характеристики на MBT CSU-152 не се появиха. Освен това дори самото съществуване на този проект не е изяснено. Много е вероятно нова информация никога да не се появи, освен ако Китай внезапно неочаквано не реши да говори за своите експериментални танкове.

Актуални слухове

В края на миналата година в китайските медии се появи нова информация за разработването на перспективен танк. За първи път те показаха възможния външен вид на някакъв непознат проект , а именно някои от външните елементи, оформлението на блоковете и интериора на обитаемото отделение. Показаният ОБТ прилича на напреднали чуждестранни разработки и представлява голям интерес.

Неизвестен танк, разработен от едно от предприятията, принадлежащи на NORINCO, има нехарактерно за китайските проекти оформление с предно отделение за управление и изолирано необитаемо бойно отделение. Във връзка с това в кулата се помещават голям брой оптикоелектронни устройства за различни цели - с тяхна помощ се предоставя общ преглед и насоки на оръжията.


Екипажът на техните места. Фото клуб.6parkbbs.com

Най-голям интерес предизвика появата на отдела за управление. Показани са две позиции на екипажа. Танкистите имат на разположение три LCD екрана, централна конзола и други конзоли, както и перископи за гледане напред. Вляво (вероятно седалката на водача) има характерен волан. Вдясно е артилеристът с традиционно дистанционно управление. Може би екипажът включва и командир, чието място се намира зад другите танкисти . В същото време диаграмата показва, че контролното отделение има само два люка.

Какво точно е демонстрирано в тези кадри е неясно. Това може да е резултат от теоретично изследване на появата на ОБТ на бъдещето, „фантазия на тема“ или материали на истински

Може би ситуацията ще се изясни в бъдеще.

Тази пролет в китайските сайтове се появиха изображения на „концепция“, наречена MBT-2020. Очевидно това са неофициални скици, но те са базирани на публикувани преди това материали. По този начин е показан танк с изолирано отделение за управление и необитаема кула. В допълнение, публикуваният по-рано външен вид на ОБТ беше допълнен с шарнирни защитни модули, решетъчни екрани и други компоненти.

Гатанки и загадки

Така в китайската танкова концепция се случва много интересна ситуация. Очевидно е, че в момента водещите предприятия в бранша работят върху развитието на съществуващите бронирани бойни средства и паралелно с това работят по въпроси за по-нататъшното развитие на ОБТ. Предварителната работа в тази област, според чуждестранни данни, е започнала преди почти 30 години и вече може да създаде технологична основа за реални проекти.


Хипотетичен външен вид на танк MBT-2020. Графика Twitter.com/DJ21504146

Изследванията или проектирането на истински ОБТ за армията обаче не са докладвани. Китай рядко говори за обещаващи проекти на етапа на разработка и предпочита да показва готови мостри. От това следва, че процесът на създаване на танк от следващо поколение е малко вероятно да е напреднал отвъд разработката. Съответно китайската армия все още не трябва да разчита на актуализиране на своя танков флот.

Има обаче причини за оптимистични прогнози. От края на деветдесетте години китайската танкова индустрия показва добри темпове на развитие, а също така редовно потвърждава желанието и способността да се намали разликата със световните лидери. Използвайки съвременни разработки и технологии, се извършва разработването на съществуващи конструкций и се разработват нови образци от 3-то поколение. Работата по следващото 4-то също е много вероятна.

Кога ще се появи принципно нов китайски ОБТ и какъв ще бъде, е неизвестно. Очевидно е, че рано или късно подобна бронирана машина ще влезе в експлоатация и ще укрепи танковите части на армията, осигурявайки предимства пред потенциален враг. Междувременно армията за неизвестно време ще трябва да използва съществуващия танков флот, който съчетава модерни и остарели образци.

Автор:
Рябов Кирил

ОБТ от трето поколение "Тип 99А". Снимка Wikimedia Commons

източник
военное обозрение
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Новият основен боен танк /ОБТ/  на Китай - реалност и прогнози

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка