1,69 на сто от БВП за отбрана през 2021 г., с 0,05 процента повече от планираното

Pan.bg 23 окт 2020 | 10:06 views (800) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили, обаче, остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г., т.е. доста години вече. И изостава чувствително от минималната работна заплата.

В публикувания Законопроект за държавния бюджет за 2021 г. в раздела на отбраната се посочва: „Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия, а именно: придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.“ Освен това, допълнително са предвидени средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.

Сметката на Министерството на финансите показва, че за 2021 г. разходите за отбрана възлизат на 1,69 на сто от БВП, което е с 0,05 % от БВП повече от референтния процент на разходите към БВП по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 година.

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили, обаче, остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г., т.е. доста години вече. И изостава чувствително от минималната работна заплата. През 2009 г., например, е била 376 лв., т.е. 57 на сто по-голяма от минималната работна заплата. Така е не само за системата на Министерството на отбраната, но и за целия сектор на сигурността – МВР, ДАНС, НСО и ДАР.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка