/ВИДЕО/: "Уралвагонзавод" започна сглобяването на експериментална военна партида на танкове Т-14 "Армата"

Pan.bg 18 сеп 2020 | 09:22 views (1156) commentaries(0)
img
pan.bg

На конвейера на Научно-производствената корпорация "Уралвагонзавод" АД започна монтажът на първата партида бронирани машини на универсалната верижна платформа "Армата". Според авторите на блога на BMPD машините, включени в репортажа на ТК "Звезда", се отнасят към експериментална военна партида.

Напомняне, че още през 2015 г. руското министерство на отбраната подписа договор с "Уралвагонзавод АД" за доставка на експериментална военна партида на платформата "Армата". Според договора от 2018 до 2021 г. производителят трябва да прехвърли 132 единици техника.

Както заявиха през 2018 г. представителите на Министерството на отбраната на Руската федерация, става дума за два батальонни комплекта танкове Т-14 и един комплект ТБМП Т-15. Вероятно оставащият брой единици се падат на BREM T-16.

По време на форума „Армия-2018“ заместник-министърът на отбраната на Руската федерация Алексей Криворучко отбеляза, че „първите девет машини ще влязат във войските през 2018 г.“, но по-късно срока отложен. Вероятно поради това и датите на теста ще бъдат отложени, което ще "забави" серийните доставки до 2023-2025.

Трябва да се отбележи, че вече са произведени редица машини. През същата 2018 г. представителите на производителя обявиха, че са произведени „около 30“ танка Т-14. В същото време машините на експерименталната военна партида ще се различават от бронираните машини от първата серия. Така серийните „Армати“ ще бъдат оборудвани с баня, запас от питейна вода и сухи дажби, отбеляза Иля Баранов, директор по качеството и информационните технологии на УКБТМ. Освен това някои експерти забелязаха нова ходова част с по-малки опорни ролки.

Трябва да се напомни, че универсалната верижна платформа "Армата" е набор от основни единици, които позволяват обединяване на създаването на нова техника. По този начин семейство "Армата" е представено от танк Т-14, тежка пехотна бойна машина Т-15 и бронирана машина Т-16. Според концепцията за разработване на платформата, на нея могат да бъдат базирани до 28 вида техника.

Общо за всички машини на платформата "Армата" се явяват шасито, единна система за тактически контрол, инфрачервена комуникация и оборудване за търсене и неутрализиране на взривни устройства.

Танк Т-14 "Армата" е първият съответстващ на концепцията за "мрежоцентрична война", където неговата роля е да разузнава и контролира тактическите звена на танковете Т-80 и Т-90. За тази цел машината е оборудвана с радар АФАР и камери с кругов обзор, които повишават информираността на екипажа на
бойното поле. Както по-рано съобщаваха представители на Изследователския институт по стомана, металокерамичната броня на челната част на "Армата" осигурява защита срещу всички съвременни оръжия.

Източник: naukatehnika.com Снимки: ТК «Звезда»

Превод и редакция: pan.бг

Видео: YouTube /Министерството на отбраната на Русия

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка