Комисията по отбрана подкрепи промените в закона за резерва

Pan.bg 18 сеп 2020 | 08:44 views (712) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: http://otbrana.com


Комисията по отбрана с председател генерал от запаса Константин Попов гласува на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ЗРВСРБ), внесен от Министерския съвет. Поправките бяха представени от заместник-министъра на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов.
Христо Гаджев постави проблема за набиране на достатъчно резервисти, като смята, че една от причините е недостатъчното финансиране. Между двете четения той ще предложи текст в закона, който да даде възможност за използване на ресурса на студентите, които се обучават във Военната академия, НВУ „Васил Левски“, ВВВУ „Георги Бенковски“ и ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Идеята е по време на следването си да получават и необходимата военна подготовка , за да попълват доброволния резерв.
Също Христо Гаджев попита какъв е ефектът от т.нар. военно обучение в 9 и 10 клас на средните училища. Неговите впечатления за съдържанието на материала и начина на преподаване са по-скоро негативна. Постоянният секретар на МО Антон Ластарджиев сподели подобна оценка, но подчерта, че вината не е само в Министерството на отбраната. По този въпрос, каза той, има работна група в Министерството на образованието и науката. Намерението е тези часове да станат основни, а не, както е сега в часа на класа.
Доц. д-р Николай Цонков попита защо големият въпрос с недостига на военнослужещи се решава чрез закона за резерва. Той изрази скептицизъм във връзка с ролята в това отношение на предстоящото въвеждане на срочна служба в доброволния резерв. Според заместник-министър Запрянов срочната служба в доброволния резерв не цели попълване на мирновременния състав на Въоръжените сили, а военновременния, т.е. резерва. Ако този ход се провали, следващият е възстановяване на задължителната наборна военна служба, за да имаме подготвени хора при евентуална мобилизация. От МО виждат два проблеми при реализацията на идеята за срочната служба в доброволния резерв. Първият е липсата на подкрепа от бизнеса и вторият – незадоволителният здравен статус на евентуалните кандидати.
Генерал от запаса Симеон Симеонов адмирира предложените промени. Подчерта, че този въпрос е много сериозен, което поставя необходимостта от значително подобряване на неговото финансово осигуряване. Палиативни мерки, според него, няма да дадат очаквания резултат. Промените бяха подкрепени и в изказването на полковник от запаса Валентин Радев.
(Уточнение: Нарочно изписах изказалите се депутати с
техните военни звания. Все още не съм убеден дали трябва да се изписват така. След въпрос на председателя на комисията заместник-министър Запрянов уточни, че са генерали или полковници от запаса. Никой според него, не може да отнеме това звание, т.е. носи се до живот. Съмнението идва от там, че по-широкото понятие в закона е резерв, който се състои от доброволен резерв и запас. Има и други въпроси по тази тема, която, очевидно, остава отворена и има достатъчно мотиви за намеса на законодателя.)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка