След повече от година правителството одобри промените в закона за резерва

Pan.bg 12 авг 2020 | 17:07 views (407) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com

При втория опит промените на Закона за резерва на Въоръжените сили бяха одобрени от правителството. Първият вариант бе готов на 6 август м.г., но така и не видя бял свят. Съпротивата беше от министъра на финансите. Вторият бе предоставен за обществено обсъждане на 14 юли т.г. Промените са заложени в управленската програма на правителството на Бойко Борисов по настояване на ПГ на Обединените патриоти. Те целят решаване на големия проблем с недостига не само на резерва. С въвеждането на възможности за срочна доброволна служба ще се облекчи донякъде тежестта върху войската по отношение на некомплекта от личен състав. Големият въпрос сега е как ще се развие вътрешно-политическата ситуация у нас и дали парламентът ще обсъди и приеме поправките през ранната есен. Това е необходимо, за да бъдат разчетени необходимите средства в бюджета за отбрана за следващата година. А ако не се случи, може да чакаме трети вариант и да съжаляваме за загубеното време от година и няколко месеца.

Законопроектът създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв, като всеки български гражданин до 40 г., по негово желание и при условие, че отговаря на изискванията на закона, може да служи във въоръжените сили за срок до 6 (шест) месеца, съобщава правителствената информационна служба. Осигурява се възнаграждение, здравно и социално осигуряване при изпълнение на договор за срочна служба в доброволния резерв.

Наличие на договор и даване на статут на срочна служба в доброволния резерв за срока на договора, ще доведе до повишаване на интереса и ангажираността на българските граждани към тяхната подготовката за защита на Отечество. С увеличаване броя на български граждани с военна подготовка ще се подобри възможността за попълване на запаса на въоръжените сили. Открива се възможност за по-гъвкав подход и разширяване на обучението на българските граждани в етапите на средното образование за придобиване на умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили.

Дава се статут и оперативна самостоятелност на Централно военно окръжие като самостоятелно юридическо лице, което ще способства за по- пълно изпълнение на функциите и задачите му, свързани с изпълнение на разпоредбите от ЗРВСРБ. Създават се условия за
повишаване на способностите за оповестяване, осигуряване и доставяне на запасни и техника-запас за военните формирования и структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ.

Ще се увеличат възможностите на въоръжените сили за комплектуване на контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната с необходимите специалисти, изпълняващи договор за служба в доброволния резерв.

С увеличаване на годините за водене на отчет на запасните, както и на служителите от структурите по чл. 50, ал. 2 от ЗОВСРБ ще се подобрят мобилизационните способности на страната и ще се повиши готовността на въоръжените сили за защита на Отечеството чрез ефективно използване на тези български граждани, съобразно специфичната им подготовка.

Доброволните резервисти ще се използват по-ефективно за срока на договора, чрез въвеждане на изискване от 2 години до навършване на пределна възраст за прием на служба в доброволния резерв. Работодателите ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците/служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка