Първи стрелкови изпитания за испанската БМП VCR 8x8 Dragon

Pan.bg 05 авг 2020 | 13:49 views (597) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на armyrecognition.com

Официалните стрелкови изпитания на новата испанска БМП (Wheeled Tank Combat Vehicle) 8x8 "Dragon" приключиха успешно. Обозначената като Vehiculo de Combate sobre Ruedas (VCR) или бойно превозно средство на колела, е продукт на GDELS и ще произвежда за испанската армия в сътрудничество с Santa Bárbara Sistemas. Новата БМП е базирана на БМП Piranha 5 на компанията. Очаква се тя да бъде доставен на испанските въоръжени сили в 13 различни конфигурации. Предстои да се определи както броя на конфигурации, така и броят на БМП-ата, които ще бъдат доставени.

Piranha 5 е най-новото поколение БМП с колесна формула 8x8, произвеждани от компанията GDELS (General Dynamics European Land Systems). Машината вече е на въоръжение в ротата карабинери на Монако, и в армиите на Румъния, Дания и Швейцария.

Куполът TIZONA е разработена от компаниите Navantia, EXPAL и Elbit Systems за испанската военна програма за придобиване на нови БМП 8х8. TIZONA е безекипажен купол, въоръжен с едно 30-милиметрово автоматично оръдие. Вторичното въоръжение включва 7,62-милиметрова сдвоена картечница и два пускови установки, които могат да изстрелят израелската противотанкова управляема ракета Spike. В походно състояние системата за изстрелване на ракети се съхранява вътре в кулата и може да бъде издигната на покрива на кулата за извършване на пускове.
Куполът Samson II е проектиран и произведен от израелската компания Rafael. Samson Mk II предлага значителни подобрения, включително по-нисък силует, опционална бронезащита и повишена жизнеспособност на екипажа чрез презареждане на оръжията под броня. Куполът може да бъде въоръжен с основно оръдие с калибър до 40 mm, както и с ПТУР. Вторичното въоръжение включва и една 7,62 mm сдвоена картечница.

На снимката: Оценяваните прототипи бяха D1, оборудван с купол Tizona, и D2, снабден с купол Samson 30 (сн.: Испанска армия)
На снимката: Прототип D1 на VCR Dragon с купол Tizona изстрелва противотанкова управляема ракета Spike ATGM (сн.: Испанска армия)


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първи стрелкови изпитания за испанската БМП VCR 8x8 Dragon

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка