Националният мобилен модул по КИС на НАТО участва в симулационното учение Stand Up–Thracians Standing 2020

Pan.bg 10 юли 2020 | 15:40 views (2757) commentaries(2)
img
Васил Димитров,
pan.bg

По информация на пресцентъра на МОГрупа от Националния мобилен модул по КИС на НАТО от състава на 2-ри Свързочен батальон на Групата за КИС на НАТО участва в симулационното учение на Силите за отговор на НАТО „tand Up–Thracians Standing 2020, което се провежда от 1 до 27 юли 2020 г.

Подготовката се планира от командира на Групата за КИС на НАТО генерал-майор Волганг Ренер и се провежда от командира на 2-ри Свързочен батальон подполковник Робърт Топър. Непосредствен ръководител e командирът на Националния мобилен модул по КИС на НАТО майор Калоян Стоянов.

Целта на учението е да симулира активиране и застъпване в дежурство на Силите за отговор на НАТО на Националния мобилен модул по КИС на НАТО, по врeме на което да се потвърди и изготви оценка за готовността за изпълнение на поставените задачи. За участие в подготовка от подобен характер сред останалите шест национални модула на 2-ри Свързочен батальон на НАТО е определен българският модул, което е оценка за професионализма на личния състав в областта на мобилните стратегически комуникации на НАТО. Цялостното планиране на придвижването, подготвянето на комуникационната техника и изпълнението на задачите в дежурство е извършена от командира на Националния мобилен модул майор Калоян Стоянов.

В изпълнение на първия етап от учението, за два дни, групата от 25 военнослужещи, с пълния набор от комуникационно-информационна и сателитна техника с 11 товарни и леки автомобила се придвижи по маршрут от Горна Малина до щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО във военна база - Грацанизе, Италия. С пристигането си в базата, само за ден, българските военнослужещи успяват да устроят лагер и развърнат комуникационно-информационен възел за предоставяне на комуникационни услуги на крайните потребители в учението. Допълнително четирима военнослужещи от състава на модула участват в специализирана тренировка с друга радио-сателитна техника, използвана по време на дежурството. На следващия ден, за 36 часа след активирането, военнослужещите от националния модул изграждат и каналите за пренос на класифицирана информация.

В ежедневния си доклад до командира на КИС Групата на НАТО командирът на 2-ри Свързочен батальон на НАТО подполковник Топър е определил българския модул за най-добре подготвения от шестте модула в батальона. Националният модул e успял да развърне в пълен обем поверената им
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
техника за двойно по-кратко време от поставения срок. Работата на модула в щаба на 2-ри Свързочен батальон на НАТО продължава. Очаква се той да се завърне в България в края на месеца.

Националният мобилен модул по КИС е първото формирование на НАТО, сформирано на територията на Република България, като с решение № 282/05.05.2011 г. на Министерския съвет е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 – Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите. Модулът, като формирование от структурата на НАТО, е в състава на 2-ри свързочен батальон към групата на НАТО по КИС. Модулът е формирование за осъществяване на комуникационно – информационна поддръжка на щабове на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Националният мобилен модул по КИС на НАТО участва в симулационното учение Stand Up–Thracians Standing 2020

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

  1. #1
    Пламен Йорданов 10 юли 2020, 22:13
     
    4
     
    0

    Браво герои!
    Пак показахте, че сте най-добрите. Дано и други да ви последват!

  2. #2
    Николай Неделчев 11 юли 2020, 07:29
     
    12
     
    0

    The best of the best! Бъдете живи и здрави! Успех!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка